Jingle Bells

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Jingle Bells

Het kerstlied aller kerstliederen

Door de jaren heen is Jingle Bells toch wel het best vertegenwoordigde kerstlied tijdens de laatste maand van het jaar. Wat is er nu een treffender beeld van kerst dan met een open slee en paard te rijden. Dit natuurlijk met een achtergrond van besneeuwde velden en klinkende belletjes. Maar hoe kerstgerelateerd is hét kerstlied der kerstliederen nu eigenlijk?

James Pierpont – Jingle Bells (1898). Dat wil zeggen, de oudste bestaande opname stamt van 1898, het liedje is nog 4 decennia ouder. Historici zijn het niet allemaal eens, maar zeker is dat Pierpont het schreef en in 1857 werd geregistreerd. Aanvankelijk werd er de titel ‘One horse open sleigh’ aan gehangen, 2 jaar later werd dat ‘Jingle Bells’. Volgens het ene “kamp” zou het al in 1850 zijn geschreven te Medford, Massachusetts. Hier zou Piedmont (1822-1893) de sleetochten door Salem Street uit zijn jeugd beschrijven. Toch zouden historici de “geboorteplaats” van het lied toeschrijven aan Savannah, Georgia. Hier woonde Piedmont tijdens de publicatie en zou hij zijn eerste sneeuwloze winter in Georgia bedoeld hebben. Deze discussie voerden vertegenwoordigers van Medford en Savannah langdurig en werd hier zelfs in de laatste decennia over getwist.

Kerstlied of niet?

Hoewel iedereen Jingle Bells kent als kerstlied, is het niet als zodanig geschreven. Sterker nog, er komt geen woord als “kerst” of “december” aan te pas, alleen “sneeuw”. Bewezen is het niet, maar wel waarschijnlijk dat Piedmont het schreef voor een Thanksgiving-voorstelling op een zondagschool. Hier gaf zijn vader namelijk les. Het lied werd populair bij de kinderen en werd besloten het ook rond kerst op te voeren. Sindsdien is het altijd verbonden geweest met de kerst.

In de jaren daaropvolgend adopteerden steeds meer koren deze deun en werd het gaandeweg gemeengoed. Het jaar 1889 vond er voor het eerst een opname plaats op een Phonograph_cylinder, maar helaas raakte helaas zoek. Anders was banjospeler Will Lyle officiëel de eerst opnemende artiest geweest. Gelukkig is er wel een opname van 1898 die wel heeft overleefd en hieronder ook is te horen. Het was de Edison Male Quartet die een medley van kerstliedjes opnam onder de titel ‘Sleigh Ride Party’. Daar maakte ook Piedmont’s lied bij. Dezelfde groep -toen onder de naam Haydn_Quartet– nam in 1902 een volledige versie op van Jingle Bells. Toch bleef het aantal opnames beperkt in de eerste 4 decennia van de 20e eeuw, die van Harry Reser and Orchestra (zie ook Santa claus coming town) was één van de weinige.

Origineel Jingle Bells
Edison Male Quartet

In de jaren ’40 en ’50 verschijnt een veelvoud aan versies van o.a. Bing Crosby (’43, met Andrew Sisters), Frank Sinatra (’46), Les Paul (’51) en Ella Fitzgerald (’59). In de jaren ’60 verschijnen ook uitgaven van Paul Anka, 4 Seasons, Jim Reeves, Dean Martin en Tony Benett. Maar echt bijzonder is het feit dat Jingle Bells het eerste liedje was dat astronauten (1965) de ruimte in hielpen. Lees hier het verhaal van de geweldige grap van de meegesmokkelde mondharmonica en belletjes in de Gemini 6.

“Jingle bells, jingle bells, Jingle all the way;Oh! what fun [joy] it is to ride In a one-horse open sleigh”

Geen mens die het lied niet kent, ook omdat het al jaren helemaal is ingeworteld in de (westerse) cultuur. In films, TV-series, reclames, zo rond de kerstdagen maken we allemaal weer kennis met dit ultieme kerstlied. En dat voor één die oorspronkelijk niet eens als kerstlied was geschreven!

Geef een reactie