Jopie Parlevliet – Tebbie nou op je muil (2020)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Jopie Parlevliet – Tebbie nou op je muil (2020)

Jopie Parlevliet – Tebbie nou op je muil (origineel)

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat
Tebbie nou op je muil origineel
Parlevliet is al 4 jaar het vrouwelijke alter ego van cabaratier Richard Groenendijk. Dat er een carnavalsnummer zou komen was op zich al verrassend. Maar binnen twee dagen op 1 in de i-tunes top 100 Nederlandse nummers, was totaal buiten verwachting, aldus de cabaratier zelf

Origineel: Raffaella Carrà – A far l’amore comincia tu (1976). Deze Italiaanse veelkunner (geb 1943) heeft vanaf begin jaren ’60 naam gemaakt als danseres, presentatrice, actrice en zangeres. Naast Italië was deze dame ook populair in Spanje en Zuid Amerika. Na in vele Italiaanse films te hebben gespeeld, vertrekt ze in 1965 naar de VS en tekent bij filmmaatschappij 20th Century Fox. Haar eerste film daar is meteen een grote titel, namelijk Von Ryan’s_Express met Frank Sinatra in de (andere) hoofdrol. Toch keert ze al binnen een jaar terug met heimwee en pikt haar carrière in Italië weer op. Muzikaal breekt ze begin jaren ’70 ook door buiten Italië met Anti Auguri (Best Wishes). Deze track doet het vooral goed in de gayscène, waar ze gedurende haar gehele carrière nauw aan verbonden blijft. Maar de enige hit die is blijven hangen van Carrà is A far l’amore comincia tu.

Deze internationale hit wordt in meerdere talen opgenomen. Zo belandt deze in de UK als ‘Do it, do it again’ in de Britse top 10. In Duitsland wordt het nummer uitgebracht als ‘Liebelei’, in Frankrijk als ‘Puisque tu l’aimes dis le lui’. In ons land en België blijft de titel intact, maar zullen de meesten van ons het kennen door de tekst:

“Scoppia, scoppia mi sco-
Scoppia, scoppia mi scoppia il cuor”

Luv nam het in 1977 nog op als ‘Don Juanito de Carnaval’ (tekst van Hans van Hemert). In 2011 bracht Raffaella Bob Sinclar nog een nieuwe versie uit onder verkorte titel ‘A far L’amore’. Ook met deze wist ze op 68-jarige leeftijd de charts te halen, ook onze Top 40! Begin juli 2021 overlijdt de zangeres op 78-jarige leeftijd.

A far l'amore originale Raffaella Carrà

Parlevliet als carnavalster?

De timing van de release van het carnavalsnummer door Parlevliet kon niet beter. De 11e van de 11e is immers het startschot van het Carnavaĺsseizoen. De prinsen worden weer gekozen, al lijkt alles door de Coronaperikelen behoorlijk in de kiem gesmoord. Dat weerhoudt vele artiesten niet om feestnummers op te nemen, ook Groenendijk/Parlevliet blijkbaar niet. Tebbie nou op je muil refereert natuurlijk naar de muilkorfen of mondkapjes, tja actueler kan het niet. Maak van de ellende een deugd, maar dan met platte Rotterdamse tong. Alle melodielijnen zijn overgenomen van Carrà’s 70’s classic, maar zal waarschijnlijk wat minder tijdloos zijn. Luister hieronder naar beide versies..

https://m.youtube.com/watch?v=nA6e2EfBoPI

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits