Lemmy Kilmister & Billy Gibbons & Dave Grohl – Run Rudolph Run (2008)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Lemmy Kilmister & Billy Gibbons & Dave Grohl – Run Rudolph Run (2008)

Bijzondere metaluitvoering kerstklassieker

We Wish You A Metal Xmas & A Headbanging New Year: een album vol met kerstklassiekers, uitgevoerd door grote namen uit de heavy metal wereld. Wendy Dio -weduwe van Ronnie James Dio- stelde deze compilatie-cd samen De meest in het oog springende titel is toch wel deze uitvoering van de frontmannen van respectievelijk Motörhead, ZZ Top en Foo Fighters.

Origineel: Chuck Berry – Run Rudolph Run (1958). Berry nam het nummer 19 november 1958 op, dezelfde dag als zijn song ‘Little Queenie’. Dat deze 2 nummers qua melodie identiek zijn aan elkaar zal hier zeker verband mee houden. Berry kreeg de schrijverscredits samen met compagnon Marvin Brodie, maar op het gebruik van “Rudolph” zat copyright. Johnny Marks had namelijk het wereldberoemde Rudolph the Red-Nosed Reindeer geschreven en kreeg dus ook de credits, met Brodie.

 Sheryl Crow, Bryan Adams, The Grateful Dead, Bon Jovi en Lynyrd Skynyrd (als ‘Run run Rudolph’) namen covers op. Ook Hanson, Billy Ray Cyrus, Billy Idol en Cee Lo Green namen een versie op. De meest succesvolle vertolking komt van Whitney Wolanin uit A Christmas Story (2013), dat bereikte #2 in Billboard Contemporary Chart. Het nummer verscheen veel later ook in films als Home Alone, The Santa Clause 2 and Jingle All the Way.

Run Rudolph run original

Allesbehalve gepolijste uitvoering

Ondanks de reputatie die Motörhead in rockkringen heeft opgebouwd, hield Lemmy nog steeds vol dat ze gewoon een rock-‘n-rollband waren. Als je het volledige reportoire van ze luistert, kun je ontdekken dat Lemmy’s liefde voor rockabilly en ouderwetse rock-‘n-roll bestond. De gitaarlicks van hun versie waren ook helemaal in het straatje van ZZ Topfrontman Billy Gibbons. Het enige dat Grohl hoefde te doen is bij blijven en niet verdwalen onder de 2 andere legendes. Maar Grohl -gepokt en gemazeld als drummer- had daar allesbehalve problemen mee. Grohl nam met zijn Foo Fighters overigens ook nog een uitvoering van het nummer op in 2020.

Het is niet bepaald een gepolijste, noot-perfecte vertolking van het nummer. Nors, ruig en baldadig klinkt het, anders hadden we niet kunnen verwachten. Lemmy’s onnavolgbare gegrom zal op de meeste kerstplaten niet thuishoren, op deze plaat werkt het perfect. Gibbons speelt vrijwel alles volgens het boekje op gitaar. Maar we krijgen een stuk persoonlijkheid te horen in de solo’s, inclusief het kenmerkende gepiep , vooral in het outro.

Geef een reactie