Level 42 – Need you Tonight (2014)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Level 42 – Need you Tonight (2014)

Level 42 covert op verrassend goede wijze 80’s classic

Level 42 coversong
Maar liefst 37 nummers telde het ‘BBC Radio 2: Sounds of the 80s‘- album, dat in 2014 verscheen. Meerdere grote en minder grote artiesten als Kylie Minogue (Bette Davis eyes) en Ed Sheeran (Atlantic City) droegen bij. Maar ook onze eigen Caro Emerald (Walk Like an Egyptian) was uitgenodigd om een nummer te mogen vertolken. Toch krijgt Need you Tonight van Level 42 hier de aandacht, simpelweg omdat het een ijzersterke cover betreft, reden genoeg

Origineel: INXS – Need you tonight (1987). De band rond zanger en idool Michael Hutchence was al groot in thuisland Australië en bracht al vijf albums uit. Goed, ze hadden al een internationale hit in 1984 met ‘Original sin’. ‘What you need’ (1985) deed het destijds ook goed in de States (Top 5) en ze stonden op het affiche van Live Aid. Maar met 6e album ‘Kick’ en leadingle ‘Need you Tonight’ ging het pas echt los. Toetsenist/gitarist Andrew Farriss bedacht het bekende ritmewerk op een Roland TR-707 drumcomputer, terwijl hij in Hong Kong op een taxi wachtte. Hutchence schreef er in een uur een tekst bij, die sensueel klonk en prima bij de muziek paste. Farriss werkte het nummer uit, nam het mee naar Sydney waar de band het nummer op tape zette.

Need you Tonight werd wereldwijd een groot succes, in de VS werd zelf de hoogste plek behaald. In hun thuisland bleef het slechts steken op #3, een plek minder dan in de UK en Canada. In ons land kwam het tot #11, België #9, niet heel groots, maar de naam INXS was wel ingedaald. De groep koppelde het nummer aan een andere, namelijk ‘Mediate’, dat vanwege hetzelfde ritme prima samen ging. Een beetje vergelijkbaar met We will rock you en We are the Champions van Queen. Vele radiostations hebben de nummers dikwijls samen afgespeeld, ook staan er video’s online van beide nummers samen. Op sommige compilatie-albums staan de nummers ook bij elkaar.

De gelegenheid voor het opnemen van de cover door Level42, was het 1-jarig jubileum van BBC Radio-programma “Sounds ofthe 80’s”. Een programma waarbij grote namen uit de 80’s ook daadwerkelijk langskwamen in het programma van Sara Cox. Mark en Nathan King van Level 42 hebben ‘Need you tonight’ in 2015 live gespeeld. De Need you Tonight cover heeft de band overigens niet op single uitgebracht, maar kun je direct hieronder gewoon beluisteren.

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven