Marilyn Manson – Sweet Dreams (1995)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Marilyn Manson – Sweet Dreams (1995)

Shock rocker covert 80s classic

De band rond het alter ego van zanger Brian Warner, die hij oprichtte met Scott Putesky in 1989. De groep begon aanvankelijk als Marilyn Manson & the Spooky Kids en wordt in 1993 ontdekt door Trent_Reznor. Hij zat achter de knoppen bij de opname van debuutalbum Portrait of an American Family. Hier trok het al wat fans door aan, maar meer naamsbekendheid werd verkregen met single Sweet Dreams. Deze van EP Smells like Children afgetrokken single bracht echter wat minder controverse dan de perikelen rond Warner..

Origineel: Eurythmics – Sweet Dreams (Are made of this) (1983). Dit was de grote doorbraaksingle van het gelijknamige album. Het was al de 4e single van deze, nadat de eerste drie al flopten, net als die van eerste album. Eurythmics bestond uit zangeres Annie Lennox en multi-instrumentalist Dave Stewart, nadat ze eerder deel uit maakten van 5-mansformatie The Tourists. Deze groep was actief van 1977 tot 1980 en reikte met Dusty Springfield-cover I only wanna be with you tot #4 in de UK. Als stel waren Lennox en Stewart reeds uit elkaar, maar muzikaal zouden ze nog tot grote hoogten komen.

Sweet Dreams reikte in het thuisland Engeland tot plek 2, in de VS werd zelfs de hoogste positie bereikt. In België was #3 zeker niet onverdienstelijk en lijkt plek 9 in ons land wat matig. Toch heeft het nummer zijn eeuwigheidswaarde wel redelijk veilig gesteld. Zo is het alle jaren nog gewoon te horen op de meeste zenders en heeft het alle jaren in de Top 2000 gestaan. Sterker nog, het stond alle jaren bij de eerste duizend nummers. Invloedrijke muziekblad Rolling Stone zette Sweet Dreams in 2004 op plek 356 van The 500 Greatest Songs of All Time.

Sweet dreams original version Eurythmics

Sweet Dreams to the innocence

Manson (in de persoon van Warner) vond Sweet Dreams -in tegenstelling tot de labelmensen- een geschikte singlekeuze. “They didn’t want to release it. This I knew would be a song that even people who didn’t like our band would like.” Manson kreeg na LSD-gebruik in een trip dit nummer voor de geest, maar dan langzamer en gemener dan het origineel. Het was wellicht de coverversie, maar waarschijnlijk de videoclip die het nummer en vooral de groep in de schijnwerpers zette. Controversieel is nog maar een understatement, Manson is te zien in een tutu terwijl hij zichzelf toetakelt. Shockeren zal ook het doel zijn geweest van de onheilspellende video.

Maar wat vond de meester Dave Stewart van Eurythmics -ook niet vies van wat obsceniteit- van deze coverversie? In een interview voor het blad Metro verklaarde hij in 2013: “I liked the Marilyn Manson version when it first came out – the video was one of the scariest things I’d seen at the time.” En daar sluiten veel mensen zich bij aan..

Overigens zijn er nog meer opmerkelijke coverversies van Sweet Dreams. Zo kwam er, óók in 1995 een Eurodance-versie uit van rapper Swing, in samenwerking met Dr Alban. Andere opvallende versies komen van o.a. Phats & Small, Tracy Bonham en Weezer.

Geef een reactie