Metallica – The Ecstasy of Gold (2007)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Metallica – The Ecstasy of Gold (2007)

Metallica – The Ecstasy of Gold

Ecstasy of Gold
Metallica speelt zijn instrumentale versie al vanaf 1983, soms zijn ook vocalen en gebruikt de band het als opwarmer.

Origineel: Ennio_Morricone – The Ecstasy of Gold (1966). Het maakte deel uit van de filmmuziek die hij maakte bij westernklassieker ” The Good, the Bad and the Ugly”. Morricone’s carrière als componist van filmmuziek kreeg vorm toen hij in 1964 besloot samen te werken met regisseur Sergio_Leone. A Fistful of Dollars was de eerste western waarop de twee samenwerkten. De harde actie, bijzondere close-up en zwartgallige humor werkten geweldig op de geluiden van Ennio. De laatste kreeg overigens een groot deel van zijn carrière hulp van muzikant en goede vriend Alessandro_Alessandroni. Maar ook sopraan Edda_Dell’Orso speelde met haar stem een belangrijke rol in veel filmscènes. Niet alleen bij de eerder genoemde films, maar ook op klassieker ‘Once upon a time in the West is ze te horen. Maar wellicht is haar stem het meest op haar hoogtepunt op ‘The Ecstasy of Gold’. Luister helemaal onder.

James Hetfield is al van kleins af aan fan van Clint Eastwood, maar ook van de muziek die bij spaghettiwesterns werd gemaakt. Metallica’s frontman kreeg het voor elkaar om het nummer als opener voor concerten te introduceren. Al vanaf 1983 openen ze concerten met hun versie van Ecstasy of Gold In 2007 krijgt de groep de kans om Morricone (dan 78 jaar) te eren met een studioversie. Grote artiesten als Bruce Springsteen, Roger Waters en Quincy Jones leveren een bijdrage aan tribute-album We_All_Love_Ennio_Morricone. Ook Metallica levert een bijdrage en grijpt de kans om hun eeuwige concertaftrapper vast te leggen op plaat. De versie van Metallica is grotendeels instrumentaal, op een minimale vocale bijdrage van Hetfield na. De versie is goed genoeg om genomineerd te worden voor een Grammy (Best Rock Instrumental Performance). Punkgroep Ramones gebruikt Ecstasy of Gold als afsluiter bij hun concerten (sinds 1991). Zij gebruiken de tune van The Good, the Bad & the Ugly als openingstune.

Op 6 juli 2020 overlijdt de muziekcomponist op 91-jarige leeftijd en wordt via social media ook door Metallica geroemd: “R.I.P. Ennio Morricone. Your career was legendary, your compositions were timeless. Thank you for setting the mood for so many of our shows since 1983.”

Geef een reactie