Motörhead- Louie Louie

Origineel: Richard Berry and the Pharaohs – Louie Louie (1957). De basis van het lied leidt terug naar 2 jaar daarvoor, als Berry de tekst schrijft op toiletpapier. De inspiratie voor zijn lied komt van ‘Amarren Al Loco’, beter bekend als ‘Cha Cha Chá Loco’. Cubaanse bandleider Rosendo Quevedo schrijft het lied dat wordt gedomineerd door trompetten. De “Paaam-pam-pam…Pam-pam” komen als riff en vocalen terug in Berry’s song. De ik-persoon in de tekst vertelt -vermoedelijk tegen barman Louie- dat hij terugkeert naar zijn liefje, per boot. Nadat hij het met zijn net ontdekte band Pharaohs opneemt, verschijnt het als b-kant bij single ‘You are my sunshine’. Maar radiostations vinden de a-kant maar niks en draaien de b-kant, zodat platenlabel Flip de rollen snel omdraait.

Inspiratie voor vele andere artiesten
De originele versie van Berry haalt nooit de landelijke charts, maar doet het in het noordwesten van de VS goed. Het duurt niet lang of groepen gaan aan de haal met ‘Louie Louie’. Zo is Rockin’ Robin Robert & the Wailers (niet die van Bob Marley) de eerste bekende coveraar. De band voegt in zijn versie “Yeah (5x) toe en doet dat in 1961 eerder dan the Beatles doen. Bekende versies zijn er ook van the Kinks (die het nummer introduceren in Europa) en the Kingsmen.
De versie van de laatste doet veel stof opwaaien vanwege de obscene teksten van frontman Jack Ely. Het moeilijk verstaanbare stuk tekst voedt geruchten dat hij het slecht voor heeft met het liefje waar hij naartoe reist. De FBI bemoeit zich er zelfs mee, maar komt uiteindelijk niet met bewijs. Het leidt er wel toe dat the Kingsmen liefst 16 weken op #2 staan in de Billboard Hot 100. Of het niet halen van de bovenste plek heeft te maken met het gerucht of gebrek aan opnamekwaliteit blijft onduidelijk. Maar voordat het Kingsmen er succes mee hadden, was de groep al ontbonden.
Maar ook bij grote artiesten als Iggy Pop en Frank Zappa is grote waardering voor de song. Zappa’s ‘Plastic People’ is gebaseerd op de melodie van Louie Louie en zou hij vaker citeren uit het nummer. Hij zou zelfs een gitariste uit zijn project Mothers of Invention hebben gezet omdat ze het niet zou kunnen spelen. En luister maar een naar wat nummers van de eerste Stooges-plaat, zoals ‘No fun’. Dan is de brug naar Lemmy Kilmister’s Motörhead snel gemaakt.
Motörhead en vele anderen
Het was voor de Britse hardrockband de eerste notering in UK Charts (#68) en ging vooraf aan album ‘Overkill’ (1979). Op dat album verscheen het pas op een re-issue van dat album in 1996 als bonustrack. Kilmister werkte als roadie voor Jimi Hendrix en raakte geimponeerd door Louie Louie, toen Hendrix deze speelde. Lemmy verklaarde wel heel bescheiden de versie van Motörhead de beste te vinden. Hieronder hun zeer bijzondere optreden in Top of the Pops.
Hierna volgden nog vele coverversies en interpretaties, maar kunnen de volgende niet onvermeld laten. Zo zijn er studiocovers van o.a. John Lennon, Joan Jett, Fat Boys en Robert Plant. Grote namen als Led Zeppelin, Bruce Springsteen en Bob Dylan & Tom Petty (tijdens Live Aid ’85) doen het nummer op de bühne. Maar als ik alle namen moet noemen wordt het een eindeloze lijst.
Even in chronologische volgorde:
Voor een nog uitgebreider verhaal, lees: Het Plaatjesboek van Leo Blokhuis