Nick Cave – Cosmic dancer (2020)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Nick Cave – Cosmic dancer (2020)

Nick Cave – Cosmic dancer

Cave Cosmic dancer
Cave neemt Cosmic dancer op voor tributealbum ‘AngelHeaded Hipster: The Songs of Marc Bolan and T.Rex’. Aan dit album werken ook o.a. U2, Elton John, Nena, Kesha en Joan Jett aan mee

Het tribute album voor Marc Bolan, frontman van T-Rex, is vooral de verdienste van producer Hal_Willner. Hij was als producer betrokken bij produkties van o.a. Lou Reed, Lucinda Williams, Gavin Friday e.a. Maar bekender is zijn rol als initiator van tribute albums voor artiesten als Thelonious Monk en Leonard Cohen. Ook live-tributes heeft deze meneer geregeld voor onder meer Tim Buckley (’91; waar zoon Jeff ook optrad) en Bill Withers.

Willner heeft over project ‘AngelHeaded Hipster: The Songs of Marc Bolan and T.Rex’ meerdere jaren gedaan. Het resultaat mag er zeker zijn, want een veelvoud aan diverse artiesten heeft gezamelijk 26 nummers weten te performen. Zo heeft ook U2 zich gewaagd aan T-Rex bekendste nummer ‘Get it on’, samen met Elton John. Laatstgenoemde speelde (lees: mimede) in ’72 nog piano bij dit nummer tijdens hun beroemde optreden bij Top of the Pops.

Voor velen was Marc Bolan, die in 1977 -2 weken voordat hij 30 zou worden- overleed bij een auto-ongeluk, een grote inspirator. Niet alleen als podiumbeest, waarbij vergelijkingen met Iggy Pop en David Bowie vaker passeerden, maar ook als componist. Ook gitaarhelden als Johnny Marr en Noel Gallagher haalden zijn gitaarspel aan als inspiratierijk. Ook was er enige aansluiting met de latere punk, zo deelde T-Rex nog het affiche met The Damned en was ook Joey Ramone nog zeer lovend over Bolan.

Cover Nick Cave

Nick Cave coverde ‘Cosmic dancer’, een nummer uit de beguntijd van T-Rex, toen van Glamrock nog geen sprake was. Op de oorspronkelijke, wat psychedelische versie wordt Bolan begeleid door louter een elektrische gitaar. Op de cover van Cave, die uit alle 26 nummers hieruit is gevist, begeleidt de zanger zichzelf met piano. De strijkers vullen dit stemmige nummer verder in en zorgt het zachte (voor Nick’s doen) stemgeluid van Cave voor rillingen. Hij heeft al eens aangegeven dat dit nummer van Bolan op zijn begrafenis gedraaid moet worden, naast eigen ‘Brompton Oratory’.

Het tribute-album zal in 2020 verschijnen, al zal Hal Willner dit niet meer mogen meemaken. Hij overleed op 7 april 2020 aan de gevolgen van COVID-19 en werd slechts 64 jaar.

Geef een reactie