Nirvana – Turnaround (1992)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Nirvana – Turnaround (1992)

Nirvana – Turnaround

Deze cover verscheen allereerst op EP ‘Hormoaning’, die alleen in Australië en Japan werd uitgebracht. Niet veel later verscheen ‘Turnaround’ ook elders, via album ‘Incesticide’

(o) Devo – Turn around (1980). Dus mét spatie. Dit was een b-kantje van hun bekendste single ‘Whip it’. Devo stond vooral bekend als Amerikaanse cultband van mannen met karakteristieke hoofddeksels/bloempotten. Hun hoogtijdagen lagen in de periode ’77-’82 met een mix van punk, elektronica en maatschappijkritische teksten, al is de humor nooit ver weg. In de jaren ’80 daalde de polulariteit aanzienlijk. Album ‘Total Devo’ komt in 1988 niet verder in de albumcharts (Billboard) dan plek 189. Dit leidt tot de cynische single ‘Devo has feelings too’ van album ‘Smooth noodle maps’ (1990). Deze haalt de albumcharts niet eens en trekt de groep de stekker eruit in 1991.

Dit is de periode dat Amerikaanse rockband Nirvana het nummer al meerdere malen live heeft gecoverd. Kurt Cobain gaf ooit aan fan te zijn geweest als tiener van Devo. Deze groep was een van de weinige undergroundgroepen die de mainstream bereikte zonder veel concessies te hoeven doen. Er zullen tijdens de live optredens van Nirvana weinigen zijn geweest, die het nummer van Devo kenden.

Hoe zou dat geweest zijn bij de live optredens van Devo, die vanaf 1996 weer aan touren begonnen (tot 2014). Zouden er mensen zijn die veronderstelden dat Devo een nummer van Nirvana bewerkten? De echte Devo-fans natuurlijk niet. Luister hieronder naar beide interessante versies en vergelijk..

Bron: Rolingstone.com

Geef een reactie