Nouvelle Vague – A Forest (2004)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Nouvelle Vague – A Forest (2004)

Cover heeft meer van A Tropical Forest

Interessante Franse coverband, bestaande uit  Olivier Libaux en Marc Collin, die bekende nummers een Bossanova-jasje geeft. De leden worden altijd bijgestaan door (voornamelijk) zangeressen, die later vaak ook prima solocarrieres ontwikkelden. Nouvelle Vague bewerkte vele new wave hits uit vooral de 80s, maar vooral A Forest is zeer de moeite waard

Origineel: The Cure – A Forest (1980). Dit was voor The Cure toch wel hun signature song, de eerste notering in de meeste hitlijsten, maar vooral een blauwdruk van hun unieke sound. Het verhaalt over de tocht van een meisje door het bos, dat eindigt met het kwijtraken van de weg. Robert Smith beschrijft het als een kindernachtmerrie, en zou de ervaring als kind ook hebben mee gemaakt. Als demoversie krijg het nummer nog de titel ‘Into the trees’ en zou sneller hebben geklonken. Ik zou zeggen, luister hieronder maar naar de oerversie van ‘A Forest’ uit 1979.

De eerste hitnotering voor the Cure werd in ons land en Engeland #31, Belgie #20. Er zat wel enig verschil tussen de eerdere 7″ single en de later uitgebrachte 12″. De eerste duurde 3:54min en daar ontbrak het gitaar- en keyboardintro, wat maten tussen de coupletten en het bekende basoutro. Het zou voor velen dus niet alleen een introductie tot de band betekenen, het atmosferische A Forest heeft eeuwigheidswaarde. Zo is het steevast hoog te vinden in vele eindlijstjes, waaronder de Top 1000, 2000 of 4000.

Coverversies A Forest

Er zijn wel artiesten die zich in de loop van de jaren wagen aan een nieuwe versie van A Forest. Steven Wilson (Porcupine Tree) brengt zijn versie uit in 2005 en Bat for Lashes in 2008. Meer echt aansprekende namen zijn er niet, maar geeft ook wel aan dat het nummer lastig is te overtreffen. Dat heeft ook Nouvelle Vague niet gedaan, maar deze formatie heeft er wel ene nieuw nummer van gemaakt, die het luisteren zeker waard is. Je kunt op deze coverversie de half fluisterende vocalen horen van zangeres Marina Celeste. Vooral de soundscape geluiden doen je echt in een bos wanen, maar dan wel een tropisch regenwoud! Een zeer verrassend geluid, dat je zeker een luisterbeurt moet gunnen. Luister hieronder in chronologische volgorde de demoversie van A Forest, de bekende versie van The Cure en de Nouvelle Vague-variant..

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits