Panic! At the disco – Bohemian Rhapsody (2016)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Panic! At the disco – Bohemian Rhapsody (2016)
Panic! At the disco – Bohemain Rhapsody
Bohemian rhapsody
Uit het rijtje opvallende covers. Deze emo-rockers zetten een opvallend geslaagde versie neer, wellicht doordat de heren het nummer live al langer speelden. Ook de legendarische Brian May geeft zijn goedkeuring door deze op Facebook te delen.

(o) Queen – Bohemian Rhapsody (1975). Behoeft alleen maar vermeld voor de vorm. Bohemian Rhapsody staat al jaren bovenaan in verscheidene allertijdenlijstjes. Ook is de single in 1999 uitgeroepen tot single van de eeuw. Rond ’75 duurde het 3 weken om de single op te nemen. In Engeland vond platenlabel EMI het echter wel heel riskant, een rockopera van bijna 6 minuten. Niemand zou het draaien. De band bleef bij zijn standpunt en de rest is geschiedenis.

In december ’91, vlak na het overlijden van zanger Mercury, werd de single opnieuw uitgebracht met wederom een nummer 1-notering in Engeland. Binnen ons land bleef de re-release steken op 2 en werd van de 1ste plaats afgehouden door 2 heren die later in ’92 zouden optreden op het Freddie Mercury-tributeconcert, namelijk George Michael en Elton John. In totaal stond de single 24 weken in de Top 40 en is veruit de best verkochte Queen-single ooit. Is ook bijna niet van de nummer 1-positie te krijgen in de jaarlijkse Top 2000 van Radio2.

Gezien de bijna onmetelijke status van dit nummer, valt het aantal covers en andere bewerkingen wel mee. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben met deels de heilige status van het nummer, anderszijds is het -zeker in vocaal opzicht- niet te overtreffen. Het vocale is gelijk het minpunt van de coverversie hierboven.

Andere opmerkelijke versies komen onder meer van The Braids (’96; r&b), Helmut Lotti (’03; klassiek), maar ook Montserrat Caballé & Bruce Dickinson (’97).

De versie van Panic! At the Disco komt van de soundtrack van film “Suicide Squad” (zie ook Action Bronson).

In 2020 nemen de dames van Og3ne een versie op, die ook nog eens de goedkeuring krijgt van Queen zelf. Dat zijn tegenwoordig alleen Brian May en Roger Taylor.

Originals - De Oorsprong van de Hits