R3hab & Amba Shepherd – Smells like teen spirit (2020)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » R3hab & Amba Shepherd – Smells like teen spirit (2020)

R3hab & Amba Shepherd – Smells like teen spirit

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat
Een opvallende remake! R3hab is de uit Breda afkomstige
Fadil El Ghoul. Hij maakt faam in de dance-scene met remixen voor onder meer Madonna, Katy Perry, Lady Gaga en David Guetta. Fadil, ofwel R3hab laat voor het eerst van zich horen in 2008 als hij met Hardwell de track Mrkrstft uitbrengt. Na vele samenwerkingen met o.a. Nervo Ciara en Quintino, lijkt een echte doorbraak in 2018 te volgen met track ‘Dana’ (waarop ook Ali B. en Numidia).

Origineel: Nirvana – Smells like teen spirit (1991). Kurt Cobain verklaarde dat het ontstond tijdens een jamsessie. “I was trying to write the ultimate pop song. I was basically trying to rip off The Pixies”. De titel is toch wel een verhaal apart, maar begint met een stuk tekst met graffiti op de muur. Cobain kwam pas later op het idee dit als titel te gebruiken voor deze track. Hij realiseerde zich natuurlijk nog niet dat het Nirvana-nummer de muziekwereld op z’n kop zou zetten. Het katapulteerde de alternatieve (rock-) muziek op een spectaculaire manier begin ’92.

Het maakte het voor bands als Pearl Jam, Green Day en Alice in Chains om een groot publiek voor zich te winnen. Om een beeld te geven van de ongekende explosieve succes, geeft dit artikel wel aan hoe snel alles veranderde. Smells like teen spirit werd een ongekende hit, in België, Frankrijk, Spanje en Nieuw-Zeeland werd zelfs de hoogste positie bereikt. Maar ook in andere landen (VS #6, UK #7, NL #3) liet het zijn sporen achter. Maar bovenal werd het een nieuw anthem van een nieuwe generatie. Kurt werd bovendien het nieuwe gezicht van deze Generation X, al was dat wel zeer tegen zijn zin. “I don’t have the answers for anything. I don’t want to be a f–king spokesperson”.

Smells like teen spirit origineel
Het nummer werd al vele malen gecoverd, door
o.a. Tori Amos, Patti Smith, maar ook Paul Anka en Sabrina Starke

R3hab en een gewaagde remake

Een opvallende keuze voor een remake zou je zeggen van een DJ die de tijdsgeest van 2020 goed kan vangen. Het zijn de diepe, zwoele baslijn en donkere melodiën die de essentie laten klinken, van wat het klassieke nummer geweldig maakte. Over de zware taak om zo’n iconisch nummer in een nieuw EDM-jasje te gieten, zegt R3hab het volgende: “Ik hoorde tijdens mijn jeugd allerlei muziek en dit was zo’n nummer dat opviel en bleef hangen. Dat is wat het nummer voor mij is, het is om die reden altijd speciaal geweest.”

Om de juiste stem bij zijn versie te voegen vroeg hij Amba Shepherd. Zij bleek niet minder enthousiast: “I wanted to make an unexpected electronic version of the iconic track,” De Australische zangeres werkte de afgelopen jaren met vele EDM-producers als Ferry Corsten en Hardwell. Haar atmosferische stem past prima bij de nieuwe Smells like teen spirit. De vraag doet wel opdoemen wat Kurt Cobain hiervan had gevonden. Dave Grohl en Krist Novoselic hebben nog niet gereageerd.

Nu moet nog wel even worden vermeld dat R3hab het nummer in 2011 al eens onder handen heeft genomen, onder de titel ‘Smells like the bottle song’, luister hieronder.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits