Ramones – Do you wanna dance (1977)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Ramones – Do you wanna dance (1977)

Ramones – Do you wanna dance

Even voor het tijdsbeeld, deze bepalende New Yorkse punkband brengt eind 1977 album ‘Rocket to Russia’ uit. De vooruitgesnelde single van deze plaat is Sheena Is a Punk Rocker en verschijnt in dé zomer van de punkmuziek. Ook in New York explodeerde deze muziekstroming, mede door de opkomst van clubs als CBGB. Toch waren Ramones één van de weinige punkbands die ook na het hoogtepunt van punk kon blijven renderen. Dat had ook te maken met hun surfinvloeden en humor in de muziek. Eén van de andere nummers op Rocket to Russia was ‘Do you wanna dance’

Origineel: Bobby Freeman – Do you want to dance (1958). Hoewel deze Amerikaanse rock(’n roll)-/soulzanger in 1957 startte met zijn groep Vocaleers, werd hij solo vastgelegd door Jubilee Records. Met zijn debuut Do you want to dance’ brak hij meteen door en pakte #5 in de Billboard Hot 100. Andere versies volgden snel, de meest prominente was ongetwijfeld die van Cliff Richard (met the Shadows) eind 1961. Zijn versie was wel een b-kant van ‘I’m Lookin’ Out the Window’, maar al snel kreeg de b-kant veel radio-airplay. In de UK reikte de single tot #2, waarbij beide nummers werden vermeld. In ons land (hitlijst Tijd voor Teenagers) reikte Do you want to dance tot #1, in Australië en Vlaanderen reikte het ook tot de top 5.

Do you wanna dance original
Cliff Richard do you want to dance

Zo’n 3 jaar later, in 1965 was het de beurt aan the Beach Boys om hun versie uit te brengen. Het verscheen alleen op single in Noord-Amerika, maar bijzondere was dat dit hun enige hit was met Dennis Wilson als leadzanger. Ook zette men de oorspronkelijke titel om naar ‘Do you wanna dance’, hetgeen Bette Midler in 1972 weer terugdraaide. De meesten zullen haar kennen van Beast of burden (1978), maar dit was haar debuut in de charts. En net als bij the Beach Boys was deze versie alleen succesvol in de VS en Canada.

Cover Do you want to dance

Imposante lijst coverartiesten

Nu waren dit alleen de hitversies, als we het gaan hebben over andere covers van grote namen, wordt de lijst beduidend langer. Vooral in de eerste jaren gaat het helemaal los met artiesten als Del Shannon en Four Seasons (beiden 1964). Sonny & Cher (1965), the Mamas & the Papas (1966), John Lennon (1975) en T-Rex (1975) maken het nog imposanter. De opvallendste (reggae-)uitvoering komt wellicht op naam van ‘Mysterious girl’-zanger Peter André uit 1993.

Nu heeft het nummer genoeg elementen uit de rock ’n roll om aansluiting te kunnen vinden bij de Ramones. Al moet worden vermeld dat rock ’n roll- en surfinvloeden altijd wel aanwezig waren in hun muziekidioom. Maar het nummer sluit perfect aan bij de rest van hun reportoire en is deze uitvoering hoe het bedoeld is. Zo hebben de heren door de jaren heen nog veel meer gecoverd. Dat Do you wanna dance een punkinslag heeft bewijst Green Day, die het ook enige tijd in hun liveset opneemt.

Geef een reactie