Ray Benjamin – Oh Wat ben je Mooi (2022)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Ray Benjamin – Oh Wat ben je Mooi (2022)

Ray Benjamin – Oh wat ben je mooi

https://www.mailbeurs.nl/?ref=1613854″>
Oh wat ben je mooi oorsprong
Op jonge leeftijd weet Ray Benjamin al wat optreden is, dankzij z’n vader Raymond Leest, lang een drukbezet artiest. Het was Frank van Etten die Ray ontdekte, terwijl hij zong in de Leidse kroeg bij diezelfde vader. Met van Etten neemt hij eerste single ‘Kus kus streel me’ op, waarna hij meedoet met “Bloed, Zweet en Tranen”. Bij dit bekende TV-programma behaalt hij in 2015 op 17-jarige leeftijd de kwartfinale. Na zijn verkregen platen- contract bij NRGY Music kan hij gestaag bouwen aan een verdere carrière binnen het nederlandstalige genre. Met ‘Oh wat ben je mooi’ moet hij hoge ogen gaan gooien in 2022!

Origineel: Will Glahé – O Wie bist du schön (1951). De oorspronkelijke schrijvers Walter Rothenburg en Wallibold Quanz kunt u in principe meteen vergeten. De Duitse accordionist Glahé is wat meer over te vertellen, zo leidde hij vanaf 1932 zijn eigen orkest. Met deze nam hij als eerste het bekende ‘Rosamunde’ (1936) op, dat later vooral dankzij Dennie Christian faam kreeg. De melodie komt uit Tsjechië en wel van ‘Škoda lásky’ (ofwel “Geschonden Liefde; had niets met de auto van doen). Glahé had met een ander nummer zelfs wereldwijd succes en wel met Beer Barrel Polka in 1939. Ook deze kwam uit Tsjechië (als ‘Modřanská polka’) en werd dankzij Shapiro Bernstein snel verspreid. Zo zou deze zelfs in de Amerikaanse hitlijst in 1939 op nummer 1 hebben gestaan (bron: pag 981 van deze encyclopedie).

123tuinposter.nl: een tuinposter in elk mogelijk formaat

(advertentie)

Oh, wie bist Du schön
Oh, wie bist Du schön
So was hat man lange nicht gesehen
So schön, so schön

Van Duits- naar Nederlandstalig

De uitvoering van Glahé was dus niet volledig instrumentaal, maar dit was ook wel meteen de enige tekst. De eerste nederlandstalige versie van het nummer verscheen in 1955, al moet ik hier eigenlijk Vlaamstalig van maken. Tony Bell bracht het destijds uit onder de titel ‘Oh wat zijde gij schoon’. Theo Rekkers & Huug Kok, ofwel De Spelbrekers waren de eerste Nederlanders die het opnamen als ‘Oh wat ben je mooi’. Johnny Hoes nam het ook op in 1975, maar de enige Top 40-notering van het lied verschijnt 21 jaar later. Sugar Lee Hooper (1948-2010) bereikt er in 1996 plek 34 mee, minder succesvol als haar ‘De Wandelclub’ van een jaar eerder.

Ray Benjamin gebruikt dan wel dezelfde titel en dezelfde melodie in het refrein, verder is het een volledig nieuwe song. Een nieuwe frisse tekst met een nieuwe compositie, maar ook met genoeg elementen van het origineel. Zo staat ook in de nieuwe ‘Oh wat ben je mooi’ instrumentaal gezien de accordeon centraal. Wellicht is hier de invloed van mentor Thomas Berge aanwezig, die ooit nog gezongen heeft met Johnny Hoes (1917-2011). Hieronder de versie van Ray, het origineel en de versie van Johnny Hoes en oordeelt zelf!

Geef een reactie