René Karst – Una Cerveza por favor (2021)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » René Karst – Una Cerveza por favor (2021)

Een ware ode aan het gerstenat

Karst heeft het er halverwege 2021 maar druk mee. Zijn maandelijkse item bij Radio 538, en zijn rol in tv-programma’s als All Together Now en De Alleskunner VIPS. Nu heeft de feestzanger, bekend van Atje voor de Sfeer en Liever te dik in de kist, een nieuwe single. Na een tijdelijk uitstapje richting de country heeft hij dus het feestgenre weer omarmd

Origineel: Charlie Puth feat. Meghan Trainor – Marvin Gaye (2015). De melodielijn uit het refrein komt dusdanig sterk overeen dat deze link niet onbeschreven kan blijven. Nu is het zo dat ook de Charlie Puth-track ook niet helemaal origineel is. De baslijn heeft veel weg van Stand by me, ook vergelijkingen met Doris Troy’s ‘Just One Look’ zijn gemaakt. Anderen hebben het weer over ‘Every breath you take’ van the Police of ‘Slip sliding away’ door Paul Simon. Puth schreef Marvin Gaye samen met Julie Frost, liet een demo horen aan Meghan Trainor, die spontaan haar stem aanbood. Hoewel het nummer veel kritiek kreeg, werd het in o.a. Frankrijk, Israel en Ierland een #1-hit. In ons land (#11), België (#12) en thuisland VS (#21) was dat allemaal wat teleurstellender. Puth beschreef het als een soort van ijsbreker, iemand die je niet probeert aan te spreken, toch de dansvloer op te krijgen: “Let’s Marvin Gaye and get it on”. Een nog jonge Emma Heesters (zie ook) nam in 2015 nog een cover hiervan op met Grant Scott.

marvin gaye charlie puth origineel

Una Cerveza por favor

In de videoclip van de ode aan het bier is zijn pater-maatje darter Co Stompé te zien. Ook vermakelaar Vincent van Leth en RadioNL DJ Marcel de Vries geven acte de présence in de clip. Halverwege het nummer klinkt er ook nog “Leve de man die het bier uitvond”. Dat lijkt meer op een verwijzing naar het lied van Cocktail Trio, dat uitkwam als ‘Batje Vier’ (1961). (Velen kennen deze ook als de variant van de reclamespot “Leve de man van de SRV”). De zangmelodie is dan in dit geval geheel afwijkend, toch zijn beide meezingers ware uithangborden voor het gestenat. René Karst heeft daar sowieso al een vak van gemaakt, gezien de titel van een eerdere single ‘Tarwesmoothie’. Maar nu eerst even een biertje bestellen,ofwel ‘Una Cerveza por favor’.

Luister hieronder en oordeelt zelf.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits