Therapy? – Isolation (1994)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Therapy? – Isolation (1994)

Therapy? – Isolation (1994)

Eenzaamheid, angst, ontreddering, zanger Andy Cairns kon zich wel vinden in deze thema’s die vaak terugkwamen, met name op dit succesalbum van de Noord Ierse rockgroep. Het thema is tijdens de Coronacrisis actueler dan ooit

Origineel: Joy Division – Isolation (1980). Dit was één van de meest aansprekende nummers van 2e album ‘Closer’, een belangrijke pijler in het Post-punk genre. Hoewel het niet op single verschijnt, blijkt het wel een prominente track. De electrische drums worden vergezeld door een pulserende baslijn en wat afstandelijke synth-partij met hoge tonen. De tekst druipt aan de ene kant het desolate, eenzame van af, toch lijkt er in de tekst nog licht. Op een bijna ontspannen manier zingt Ian Curtis

But if you could just see the beauty
These things I could never describe
These pleasures a wayward distraction
This is my one lucky prize

Dat zanger Curtis een depressief, zelf-destructieve persoon was, is geen openbaring. Hij kampte met epileptie, neerslachtigheid en daardoor met een drank- en drugsverslaving, maar ook relatieproblemen.Dit kon hij prima verwoorden in zijn teksten, en werd als tekstschrijver een voorbeeld voor velen. Liefhebbers zullen de film Control over zijn leven al kennen, nieuwsgierigen ga vooral kijken. Niet lang na de zelfmoord van de zanger op 18 mei 1980 maakte de groep een doorstart als New Order.

Noord Ierse teenageplaat

Nadat de sympathieke frontman Andy Cairns en zijn band meerdere EP’s en langspeler ‘Nurse’ (1992) uitbracht, kwam in ’94 ‘Troublegum’. Tot die tijd was het vooral onconventioneel of zoals Cairns zelf ooit zei: “Het was “lelijke” muziek voor lelijke mensen als ons.” Met Troublegum pakte het heel anders uit met catchy hooks, melodiën en refreinen met puberfrustraties als uitgangspunt. Deze recensie slaat alle spijkers op de kop en vertelt op rake wijze wat deze plaat bijzonder maakt. Isolation is geen vreemde keuze, aangezien Joy Division als één van de invloeden geldt voor Therapy? Het inermezzo van de coverversie is namelijk geïnterpreteerd van een andere Joty Division-track, ‘Atrocity Exhibition’. Een grote hit als Diane zal het zeker niet worden, het wordt als single slechts in Duitsland uitgebracht. Maar zo ingetogen als het origineel klinkt, knalt de Therapy?-versie uit de speakers, als een salvo vuistslagen. Zo eentje die decennia na release nog geen seconde verveelt.

Nu is het nummer tijdens de Coronacrisis zeer actueel en hebben de heren van Therapy? er een quarantaine-versie van opgenomen. Zie onder.


2 reacties op “Therapy? – Isolation (1994)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits