Todd Rundgren – Flappie (2020)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Todd Rundgren – Flappie (2020)

Cover Flappie van Amerikaanse zanger

Kerst bij muurteksten.nl - vol met kortingen
Een cover van een Nederlandstalige kerstclassic door een Amerikaanse zanger is al nieuws op zich. Nu is Todd Rundgren ook nog eens een grote naam, gezien zijn staat van dienst., vooral als producer. Hieronder valt daar meer over te lezen, want dat laat zich niet in 2 zinnen samenvatten. Maar een opvallende cover is het zeker, ondanks meerdere optredens in ons land

Origineel: Youp van ’t Hek – Flappie (1981). Eigenlijk moet er staan, origineel: Cabaret Nar – Flappie (1981). Jan Kokken is in 1978 met Youp aan het brainstormen zijn voor een programma (‘Geen Vakantie voor Youp en Jan’). Deze moeten ze met hun theater gezelschap Cabaret_Nar, waar ook Youp’s vrouw Debby Petter deel van uitmaakt, opvoeren. Als ze het over kerst krijgen, verhaalt Youp van het jeugdtrauma, dat hij in 1961 als 7-jarige opliep. Hij had een konijn Flappie, vernoemd naar de toen bekende clown, die uiteindelijk op de kersttafel belandt, dankzij z’n vader. Een lied is geboren, met Kokken op de piano als begeleider. Toch verdwijnt het lied dan in de kast, maar waarom zou je denken? Het is dan januari en wen kerstliedje is dan rijkelijk laat en komt ook niet in de voorstelling.

Youp leent het lied eind ’78 nog even uit de kast voor zijn zus Monique. Zij gebruikt het vermoedelijk voor een kerstprogramma met haar studentencabaret, dit is echter niet vastgelegd. Vervolgens verdwijnt Flappie weer achter slot en grendel om in 1981 als single bij Philips te verschijnen. Deze opname, uitgebracht als Cabaret Nar is dus het origineel! De single blijft in de anonimiteit hangen. Niet lang daarna gaat van ’t Hek solo verder en brengt de single in 1985 opnieuw uit onder de vlag van label CNR. Maar ook dit wordt allesbehalve een hit (zelfs geen tipparade!) en lijkt niemand hier op te wachten. De single -met ‘Kontzak’ als B-kant- is met een beperkte oplage nu een collector’s item.

Flappie herkomst

Maar 18 jaar later, op 13 december 2003, zingt Youp zijn lied in VARA’s Kopspijkers, waar het wél aanslaat. Datzelfde jaar belandt het al in de Top 2000 (#1856) en wordt vanaf dan ook opgepikt door de meeste radiostations. Sindsdien is het niet meer weg te denken uit de vele Nederlandse kerstplaylists. En binnenkort misschien ook niet meer uit Amerikaanse..

Groot producer aan de haal met Flappie

Todd kwam bij toeval bij Flappie terecht, nadat Cleopatra Records hem vroeg een kerstnummer op te nemen. Tegen blad Rolling Stone verklaarde hij er van overtuigd te zijn dat alles rond kerst nu weleens is gemaakt. Totdat hij op dit nederlandse lied stuitte. Rundgren is dus zoals al hierboven al vermeld een grote naam. Als artiest zat hij aanvankelijk in formaties Nazz en Utopia, maar bracht ook onder eigen naam veel werk uit. Voor nieuwsgierigen, ‘I saw the light’ is een absolute must-hear. Net als ‘Can we still be friends’ (in ons land een hit in de uitvoering van Robert Palmer). Groter is Todd’s naam als producer, die hij al jong (begin 20) inzetten, allereerst bij The_Band. Later prijkt zijn naam ook op albums van New York Dolls, Meatloaf (Bat out of hell) en Hall & Oates. Als artiest is Rundgren nog immer actief en nam october 2020 al single ‘Down With The Ship’ op. Dit deed hij samen met Rivers Cuomo (frontman Weezer) en zal op nieuwe album ‘Space Force’ (2021) verschijnen. Of Flappie daar ook een plekje zal krijgen is tijdens dit schrijven nog niet bekend..

Het geeft Youp de gelegenheid om ook weer iets met zijn oude kerstnummer te gaan doen. Hij komt op 19 december met ‘Wappie’, waarmee hij de vloer aanveegt met Corona-ontkenners.

Begint na 0:40min

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits