Weezer – Africa (2018)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Opvallend » Weezer – Africa (2018)
Weezer – Africa

KEYMUSIC.NL

Weezer Africa

De cover van Weezer bevat de tweet van het meisje waar het allemaal mee begon Bekijk de video

(o) Toto – Africa (1982). Absolute klassieker van de Amerikaanse band van hun album ‘Toto IV’. Het idee kwam van keyboardspeler David Paich, die zijn idee beschreef van een jongen die nog nooit in Afrika was. Hoe zijn beeld werd geschetst door tv-beelden en hoe het zou zijn als hij daar zelf zou zijn. Drummer Jeff Porcaro bedacht de ritmes en zette het nummer met Paich en conga-speler Lenny Castro in elkaar. Bandleider Steve Lukather en Steve Porcaro zagen het meer als experiment en waren weinig enthousiast om het nummer als single uit te brengen. De pijlen waren immers op single ‘Rosanna’ gericht, ‘Africa haalde zelfs ternauwernood het album. Daar zullen ze geen spijt van hebben gehad, want het haalde in veel landen een hoge notering. Zo ook in ons land, waar het #2 haalde, in de States stond het 5 weken bovenaan de Billboard Hot 100.

December 2017 verschijnt via Twitter-account “@Weezer Africa” van de 14-jarige Mary Klym een bericht, gericht aan Weezer-frontman Rivers Cuomo. Mary kende ‘Africa’ namelijk uit Netflix-serie “Stranger Things”. Deze tweet wordt gaandeweg 2018 veel geretweet, dat Weezer-drummer Patrick Wilson besluit terug te tweeten naar Mary. Uiteindelijk neemt de band een cover op, maar tot Mary’s ontsteltenis blijkt dit ‘Rosanna’ te zijn. Typische Weezer-actie om mensen op het verkeerde been te zetten, want een week later (juni) is er dan toch ‘Africa’. ‘Rosanna blijkt het b-kantje te zijn. Er wordt ook nog een clip opgenomen met stand-ins van de leden van Weezer. Niemand minder dan parodiekoning Weird Al Yankovic speelt het nummer met zijn eigen band (zie boven!).

Dat de jeugd van nu Africa weet wel weet te waarderen blijkt uit het feit dat veel jongeren in de leeftijd 18-29 op het nummer stemmen voor de Top 2000. Ook de nu populaire DJ Dimitri Vegas & Like Mike (ft Era Istrefi) sampelen de classic op hun track ‘Selfish’ (2019).

Antwoord Toto

De vraag of de leden van Toto de cover konden waarderen,  werd beantwoord met een duidelijke tweet:

@toto99com

Well done

@Weezer

Toto have recorded their interpretation of Weezer’s “Hash Pipe” The smoking rendition of the song is a direct response to the run-away success being witnessed globally for Weezer’s covers of “Africa” and “Rosanna.” Out this Friday: August 10th

Afbeelding