Sufjan Stevens – There’s a World (2023)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Sufjan Stevens – There’s a World (2023)
Sufjan Stevens There's a World
De Amerikaanse singer-songwriter, afkomstig uit de folkhoek, bracht zijn debuutalbum ‘A Sun Came’ uit in 2000. Nu zijn we 24 jaar en 10 platen verder, met ‘Javelin’ als zijn meest recente werk. Een veel geprezen album dat in 2023 verscheen en in vele eindlijstjes van dat jaar (zeer) hoog eindigde. Alle nummers van Javelin schreef Stevens zelf, op de laatste track na, There’s a World..

Origineel: Neil Young – There’s a World (1972). Een albumtrack van Young’s belangrijkste album ‘Harvest’, waarvan we vooral ‘Heart of Gold’ en ‘Old Man’ kennen. Het nummer waar het nu om gaat staat ook bepaald niet bekend als één van de betere tracks, even uitgaand van de fans op musicmeter. Zo zou het nummer zelfs op een lijst ΅”Terrible Songs by Great Artists” staan. Het zal niet liggen aan de tekst, die aangeeft dat ieder van ons in onze eigen wereld leeft en dat niemand anders onze plaats kan innemen.

"There’s a world you’re living in, no one else has your part,”
original There's a World

Sufjan Stevens eigent zich de song toe

Een wereld voor jezelf, waarin ieder individu zijn/haar eigen positieve en negatieve dingen ervaart. Maar desondanks ook meedoen, bijdragen aan de wereld om je heen. De uitnodiging om “met ons mee te gaan naar helemaal alleen” impliceert een reis naar zelfontdekking en onafhankelijkheid. De regel “never worry, never moan” suggereert dat dit pad het loslaten van zorgen en klachten kan inhouden. De zinsnede “we laten je helemaal met rust” versterkt het idee om je eigen pad te vinden en een eigen leven te leiden. Stevens droeg de plaat op aan zijn overleden partner Evans Richardson, en ‘There’s a World’ verandert op dat moment in een portret van het hiernamaals en eeuwige saamhorigheid. Wanneer hij de regels weergalmt:

“We are leaving, we are gone, come with us to all alone,”

Zo krijgt het nummer There’s a World een droevige lading mee, desondanks eigent de Amerikaanse singer-songwriter zich het volledig toe. Young zal zich daar geen zorgen over maken, het schijnt één van de songs te zijn die hij liever nooit had geschreven. Een vergelijking met ‘A Man needs a Maid’, ook van Harvest, is vaak gemaakt, beide waren de enige tracks die Young buiten Nashville opnam, met The London Symphony Orchestra. Bij de één werkte dat wonderwel, bij There’s a World werd dat een fiasco. Gelukkig kwam het nog goed met de song dankzij Stevens. Deze magazine riep het nummer zelfs uit tot dé cover van het jaar 2023! Vergelijk hieronder beide versies.

Geef een reactie