Christina Aguilera & Lil’ Kim & Mya & P!nk – Lady Marmalade (2001)

Geplaatst door
Het verhaal achter de soundtrack van moulin rouge
origineel Lady Marmelade
¨Voulez-vous coucher avec moi?” spreekt na ruim 20 jaar nog steeds tot de verbeelding met 4 sexy diva’s op het podium. Toch was het achter de schermen allesbehalve koek en ei, vanwege de ijzige sfeer tussen Pink en Aguilera. Daar was niets van te merken toen ze het nummer tijdens de Grammy’s 2002 vertolkten met de vrouw die het nummer ooit bekend maakte. Maar was zij wel verantwoordelijk voor het origineel van Lady Marmalade?

Origineel: The Eleventh Hour – Lady Marmalade (1974). Bij velen beter bekend als “Voulez-vous coucher avec-moi?”. Bandlid van The Eleventh Hour Kenny Nolan schreef het met bekende songwriter Bob Crewe. De originele uitvoering doet wat psychedelisch aan en wijkt flink af van de latere versies. Het totaal onbekende origineel van Lady Marmalade kreeg al snel een coverversie door Labelle. Dit was de disco-/soul-/funkgroep rond zangeres Patti LaBelle, in de VS een grote naam. Hier had deze Patti alleen een hit met Michael McDonald (‘On my own’). De groep LaBelle krijgt in 1970 dankzij nieuwe manager Vicki Wickham een ware glamouruitstraling met glitterpakken, veren en wat uitbundigere muziek. Het was nog een tijd dat er bij televisie-uitzendingen nog gecensureerd moest worden. Zo zong LaBelle “Voulez-vous danser avec moi ce soir?”. Het onderwerp lag destijds al in de taboesfeer, want zingen over een prostituée was not done. Patti zei hier in 1986 tegenover blad NME het volgende over:

 “That song was taboo. I mean, why sing about a hooker? Why not? I had a good friend who was a hooker, and she died. I don’t believe in separating people. If your job is as a hooker, more power to you.”

Voordat Missy Elliott de studio indook met de andere dames, verscheen er in 1998 nog een singleversie van Britse damesgroep All Saints. Elf jaar eerder was er ook nog een halfbakken versie van Italiaanse stoeipoes Sabrina (‘Boys, boys, boys’). Maar wellicht zijn er ook nog liefhebbers voor uitvoeringen van Sheila E, Hermes House Band of Amii Stewart.

original origineel Lady Marmalade
origineel Lady Marmalade van disco-/soulformatie Eleventh Hour en de grote hitversie
Meerdere pogingen om lady marmalade op te nemen

In 2001 produceerde Missy Elliott een nieuwe versie met Christina Aguilera, Lil’ Kim, Mya en Pink, die gebruikt werd in de Baz Luhrmann-film Moulin Rouge. Deze remake was enorm succesvol, maakte contact met een nieuw publiek en won in 2001 de Grammy voor Best Pop Collaboration With Vocals. Het kreeg ook de goedkeuring van Patti LaBelle, die zei dat ze er dol op was. Mya zei dat ze als kind de originele versie door het huis zong. Ze wist echter nooit wat het Franse deel betekende, en haar moeder, die Frans sprak, vertelde het haar niet.

Het was vooral de prikkelende videoclip, waarin de dames verkleed waren als prostituées, die hun versie deed exploderen. De nieuwe versie van Lady Marmalade bereikte in landen als VS, UK, Spanje, Zweden en Australië #1. In ons land en België kwam het tot de één na hoogste notering. In 2002 vertolkten de dames het nummer samen met Patti LaBelle tijdens de Grammy Award Show 2002.

origineel lady marmalade Grammys
Mannelijke versie?

Er zijn nadien nog meerdere volledig vrouwelijke samenwerkingen geweest sinds ‘Lady Marmalade’ uit 2001. Toch lijkt de magie, die op de eerste all-female versie te vinden is, nog steeds moeilijk te verslaan. In 2015 deelde Rita Ora dat ze een versie wilde maken met zichzelf, Miley Cyrus, Charli XCX en Iggy Azalea. De zangeres maakte later haar belofte waar met de all-star-collab “Girls” van 2018. Hierbij waren Charli XCX, Cardi B en Bebe Rexha aanwezig. Een jaar later onthulde Ed Sheeran dat zijn No. 6 Collaborations Project was geïnspireerd door de wens om een ​​volledig mannelijke versie van ‘Lady Marmalade’ te maken. Dat nummer heeft Ed uiteindelijk dan niet opgenomen, wellicht in de toekomst op No. 7..

Hieronder in chronologische volgorde, het origineel, de eerste hitversie en de bekende versie uit 2001.

Top 40-notering

Origineel Lady Marmalade
hitversie van LaBelle
De versie uit de film Moulin Rouge (2001)

Geef een reactie