Parker Jr., Ray – Ghostbusters (1984)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Parker Jr., Ray – Ghostbusters (1984)
Ray Parker Jr. – Ghostbusters
Ghostbusters origineel
Dit was dé soundtrack van één van de grootste blockbusters uit de 80’s. Zoals op de sticker al is te zien, bereikte deze de hoogste plek in VS, hier kwam het tot #4.

(o) Lewis, Huey & The News – I want a new drug (1983). Huey Lewis was aanvankelijk benaderd voor de soundtrack van blockbuster “Ghostbusters”, maar gaf aan al druk bezig te zijn met een bijdrage aan de soundtrack van “Back to the Future”. Parker vermeldde niet dat dit een afgeleide was, maar kwamen er buiten de rechtzaal uit zonder zaak. Nadat Lewis in 2001 verklaarde dat hij is betaald door Parker in “VH1: Behind the Music”, klaagde deze hem wel aan wegens smaad. Punt van discussie is ook, wie eigenlijk verantwoordelijk was voor dit “plagiaat”. Want het waren immers de producers van de film die Parker hadden gevraagd een nummer te schrijven op de melodie van Lewis’ track..

Goed, de melodie was dus allesbehalve origineel, de tekst die Parker schreef voor Ghostbusters daarentegen wel. Hij had echter moeite om de titel binnen de tekst gepast te krijgen en zei hierover het volgende: “It sounds easy now because you’ve heard the song. But if somebody told you to write a song with the word ‘Ghostbusters’ in it, it’s pretty difficult. That was the hard part – getting the title in the song.” 

origineel ghostbusters original

Veelgevraagd sessiemuzikant

Ray was als muzikant al behoorlijk gepokt en gemazeld, zo tourde hij rond 1970 met Spinners. Deze laatste scoorde hits met o.a. ‘Could It Be I’m Falling in Love?’ en ‘The Rubberband Man’. Daarna was Parker vooral een veel gevraagd sessiemuzikant en werkte met o.a. Stevie Wonder, Bill Withers, Aretha Franklin en Temptations. Maar met zijn eigen band Raydio pakt hij als frontman zelf de spotlights en scoort in de periode ’78-’81 drie hits. ‘Jack & Jill’ (#24 in ’78), ‘You can’t change that (#12 in’79) en ‘A Woman needs Love’ (#9 in ’81). In dat laatstgenoemde jaar koos Parker voor het solopad en scoorde (buiten Europa) al snel met ‘The Other Woman’. 

Nog voordat Parker in beeld kwam voor de soundtrack, werd Fleetwood Mac’s Lindsay Buckingham gevraagd, volgens deze bron. Hij had namelijk ook al die voor National Lampoon’s “Holiday Road” geschreven, maar bedankte voor Ghostbusters. Hij wilde namelijk niet bekend staan als songwriter voor soundtracks. En zoals eerder genoemd, Huey Lewis was ook benaderd, maar was al bezig voor de soundtrack van “Back to the Future. De sond die hij hier voor schreef was zijn bekendste, ‘The Power of Love’ (1985). ‘I want a new Drug’ was hier geen hit, wel in de VS , Canada (#6), Nieuw-Zeeland (#10) en West-Duitsland (#27).

In 1989 kwam het 2e deel uit van de film, uiteraard minder succesvol dan zijn voorganger. Ray Parker Jr. nam een nieuwe versie van zijn hit op met rapformatie Run D.M.C., geen hit, wel leuk om te horen (hieronder!) Voor de remake van Ghostbusters (2016)tekenden Missy Elliot en Fall Out Boy met ‘Ghostbusters (I’m Not Afraid)’ voor de soundtrack.

 (2016)Top 40-notering