Pet Shop Boys – West End Girls (1985)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Pet Shop Boys – West End Girls (1985)

Bekende versie West End Girls kent toch echt een oudere uitvoering

Pet Shop Boys West End Girls
Een reis door de clubscene in Londen, waar Pet Shop Boys Neil Tennant en Chris Lowe vele avonden doorbrachten. Het glamoureuze West End is waar de actie was, in tegenstelling tot het ruigere East End. Het electronische popduo brak met dit nummer door, maar dat lukte pas bij de tweede uitvoering van West End Girls. Want er zijn weinigen die de oorspronkelijke uitgave kennen, daar moet verandering in komen..

Wybloemisten.nl - Algemene banners

Origineel: Pet Shop Boys – West End Girls (1984). Frontman Neil Tennant schreef het nummer reeds in 1983 met kompaan Chris Lowe, in de tijd dat hij als muziekjournalist werkte bij Smash Hits. Hij gebruikte zijn rol als journalist om in contact te komen met Amerikaanse producer Bobby O(rlando). Bobby produceerde al eerder o.a. Divine (denk ‘Shoot your Shot’ uit 1981) met een synthesizergeluid, dat in Tennant’s straatje lag. O hapte toe en samen zouden ze uiteindelijk 12 tracks opnemen, met naast de originele West End Girls ook een eerste versie van It’s a Sin (hit in 1987).

Aanvankelijk zou Tennant de tekst rappend doen, rap met Engelse tongval zou -zeker in die tijd- wel heel bijzonder zijn. Tijdens de opname is er toch voor zang gekozen, al kwam dat wel in de buurt van het spoken word. De eerste versie bevat de tekstregel “All your stopping, stalling and starting,/Who do you think you are, Joe Stalin?”, welke in de hitversie niet meer vóórkomt. In de eerste versie voor de Duitse markt (12″) zitten ook elementen van ‘Sunglasses at Night’ van Corey Hart. De naam “Pet Shop Boys” bedacht het duo rond de opname van deze eerste West End Girls. Vrienden van hen zouden een dierenwinkel bezitten en had ook wel wat weg van een rapact, zoals Beastie Boys. Al bestond deze laatste nog niet zo lang en had nog maar 1 single uit op dat moment (‘Cooky Puss’).

West end girls oorsprong

Waarom een nieuwe versie?

Maar waarom een nieuwe versie, deed de eerste dan helemaal niets? Nou, in de clubcharts deed West End Girls 1 het prima, en in 1 land, haalde het zelfs positie 17! Dat land was België, waar men een goede song blijkbaar wel in een vroeg stadium kon aanvoelen. Pet Shop Boys tekenden niet lang daarna een contract bij EMI Records, die vertrouwen had in het duo. Eerste single onder die vlag was ‘Opportunities (Let’s Make Lots of Money)’, dat echter redelijk flopte. Daarom vroegen de Boys producer Stephen Hague (o.a. New Order, Rock Steady Crew, OMD) om mee te werken aan een re-release. Deze werd een groots succes wereldwijd, met #1-posities in UK, US, Canada, Noorwegen, voorts Top-3 in vele landen (o.a. NL). Dit zou het begin zijn van een ongekend succesvolle periode van Pet Shop Boys, anno 2023 nog immer actief.

Nieuwsgierigen kunnen luisteren naar bv laatste EP Lost van april 2023.

Neil Tennant zei in The Guardian in 2020 het volgende over de track:  “It’s about the city at night, about boys and girls meeting to have fun and presumably to bond. Also about sex. It’s paranoid.” Opmerkelijk was, ondanks de typisch Britse tongval, de #1-positie in de Amerikaanse Billboard Hot 100. Toch sprak het onderwerp vele Amerikanen wel aan (al waren de meesten nog nooit op West End geweest). Ook sloeg het new wave geluid aan, dat halverwege jaren ’80 nog gewoon goed viel. En bedenk je dat enkele weken daarvoor het (deels) Duitstalige ‘Rock me Amadeus’ van Falco de Amerikaanse Charts leidde..

Geef een reactie