Peter Tosh & Mick Jagger – Don’t look back (1978)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Peter Tosh & Mick Jagger – Don’t look back (1978)
Peter Tosh & Mick Jagger – Don’t look back

Don't look back

Mick Jagger leert Peter Tosh in 1978 kennen tijdens het One Love Peace Concert op het reggae-eiland Jamaica, daar begint hun vriendschap, die uiteindelijk leidt tot dit duet

(o) The Temptations – Don’t look back (1965). Het nummer was een b-kant van single ‘My baby’. Grote man achter het nummer is mede-oprichter van Motown Smokey Robinson, die het schreef met Ronnie White. De laatste was een van de bandleden uit Robinson’s groep The Miracles. Het bijzondere aan het nummer is dat het nummer de hitlijsten haalde, al was het “slechts” een b-kant.

Jamaicaan Peter Tosh ontmoette Bob Marley en Bunny Livingstone begin jaren ’60 en leerde Bob gitaar spelen. Samen begonnen ze de groep “Wailing Wailers” en werd vooral ska-achtige muziek gespeeld. In de periode het tempo gaandeweg wat terug zakte richting rocksteady, werd ook de naam teruggebracht tot “The Wailers”.

In Engeland werd muziek van Tosh uitgebracht onder de naam Peter Touch & The Chorus, zo nam hij in 1966 al een versie van Don’t look back op, als b-kant van The Wailers song ‘Dancing shoes’.

Tosh verlaat de The Wailers in ’77 om het solpad in te slaan en brengt 1e soloplaten ‘Equal rights’ en ‘Bush doctor’ uit op Rolling Stones Records. Zowel Mick Jagger als Keith Richards zijn te horen op zijn platen en raakt bekend bij het grote publiek. Toch zal hij altijd in de schaduw van Marley blijven staan. Als hij in 1987 op het punt staat weer in de spotlights te geraken, wordt hij in zijn thuisland vermoord. Gangleden eisen geld van Tosh en geloven hem niet als hij aangeeft geen geld in huis te hebben.  Winston Hubert McIntosh wordt slechts 42 jaar oud.

Andere versies van ‘Don’t look back’ komen van onder meer Al Green, Sugababes (!) en Phil Collins. Belg Dirk De Smet scoort met zijn versie in eigen land nog een nummer 4-notering (2008). De meest succesvolle is toch die van Tosh en Jagger, dat hier nummer 1-hit blijkt.

Top 40-notering

Translate »
Scroll naar boven