Portishead – Glory box (1994)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Portishead – Glory box (1994)
Portishead – Glory Box

Glory box

De 3e en laatste single van debuutalbum ‘Dummy” door Portishead. Deze electronische act wordt gezien als één van de belangrijke triphopacts, net als Massive Attack en Tricky. Toevallig of niet, alle 3 formaties stammen uit Bristol

(o) Hayes, Isaac – Ike’s rap II (1971). Hayes was aanvankelijk songwriter voor het Stax-label en schreef nummers voor o.a. Sam & Dave zoals de classic ‘Soul man’. Eind jaren ’60 kwam zijn eigen carrière op gang en maakte 2 sterke albums, ‘Hot buttered soul’ en ‘Black Moses’. ‘Ike’s rap’ verscheen op het laatstgenoemde album en is slaapkamermuziek bij uitstek. De donkere stem van Isaac staat als standard bekend voor vele soul- en r&b-artiesten, van Barry White tot d’Angelo. Het filmische geluid in de track is niet zo vreemd, Hayes vertolkt in deze periode ook de ‘Theme of Shaft’ voor de gelijknamige film (1971). Hij wordt door velen gezien als een soort van rapper avant la lettre.

Het bas- en strijkergeluid op Ike’s rap wordt gesampeld op ‘Glory box’, de 3e single van album ‘Dummy’. Dit debuutalbum van Portishead is één van de best beoordeelde van de 90’s. Geoff Barrow van Portishead was ooit assistent bij Massive Attack, waar ook Tricky meewerkte aan hun debuutalbum ‘Blue Lines’. Nu verscheen een paar maanden na verschijnen van Dummy, Tricky’s track ‘Hell is round the corner’ mét exact dezelfde sample. Tricky en Barrow discussiëerden tijdens de uitreiking van Mercury_Prize wie nu als eerste de sample had ontleend. Uiteindelijk maken beiden gewoon gebruik van een geweldige scène.

Zie ook Alessia Cara

Top 40-notering

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Originals - De Oorsprong van de Hits