Prydz, Eric – Pjanoo (2008)

Geplaatst door

oorsprong van Home » Hit en origineel » Prydz, Eric – Pjanoo (2008)
pjanoo sample

Zweedse DJ/producer Eric Prydz brak in 2004 door met hitsingle Call on me. Met zijn progressieve housestijl bleef hij aan de weg timmeren en na single ‘Proper Education’ kwam in 2008 Pjanoo uit. Deze sloeg in nagenoeg alle Europese landen aan en bereikte net als in ons land (#4), in Engeland (#2) en Belgie (#8) de Top 10. Al sloeg het nummer niet meteen aan..

(o) Rushen, Patrice (zie ook bij Will Smith – Men in Black) – I was tired of being alone (1982), pianodeun was de inspiratie voor Prydz. Rushen was zelf allesbehalve een onbekende met piano, op haar 3e speelde ze al haar eerste klanken. In 1973 brengt de jazzpianiste en r&b-zangeres haar eerste album uit, maar echte waardering komt begin jaren ’80. Met Forget me nots -levert haar een Gramma nominatie op- scoort ze haar grootste hit. Daarnaast is Rushen ook actief als musicvideo director en was betrokken bij Janet World Tour. I was tired of being alone deed als single zelf weinig, alleen in de UK werd de chart bereikt (#39).

patrice Rushen i was tired
Op de b-kant instrumentale track ‘Number One’, dat ook een Grammy-nominatie kreeg

Van weinig respons naar een een YouTube-hit

Pjanoo gaf Prydz niet meteen het succes waar hij later wel aanspraak op zou maken. In 2006 draaide hij al een versie in een Noord-Engelse club, maar kreeg het publiek hier niet mee op de banken. De DJ liet het nummer lange tijd liggen, totdat hij begin 2008 in een Stockholmse club stond. Hij vond het nummer op CD, draaide het voor de gein en de zaal ging plat. Iemand die het gefilmd had, zette het geluid met beeld op YouTube en ging het los. Nadat het nummer door de clubs in heel Europa schalde half 2008, werd het ook een themalied bij de BBC. Ook werd het als trailertune gebruikt bij videogame “Grand Theft Auto: The Ballad of Gay Tony”.

Top 40-notering