Purple Disco Machine x Kungs – Substitution (2023)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Purple Disco Machine x Kungs – Substitution (2023)
Purple Disco machine & Kungs verwerken sample 80’s classic in ‘Substitution’
sample Substitution
Achter Purple Disco Machine schuilt de Duitse dj en producer Tino Piontek en ook de Franse dj Kungs is een schuilnaam. Het is de artiestennaam van Brunel Valentin, die eerder scoorde met Never going Home en This girl. De 80’s-sound van Purple Disco Machine vervloeit hierop prima met de vrolijke beats van Kungs. Tel daar een herkenbaar refrein bij op en een nieuwe oorwurm is geboren. Maar die synthmelodie in Substitution, die klinkt bekend, waar komt die toch vandaan?

Wybloemisten.nl - Algemene banners

Origineel: Alphaville – Big in Japan (1984). Door de iconische hit ‘Big in Japan’ uit Alphaville uit 1984 (versneld) te samplen, krijgt Substitution het frivole 80’s karakter. Dat is bekend terrein voor Piontek, die als Purple Disco Machine al eerder hits had met 80’s getinte nummers. Maar nu toch eerst over de original.. ‘Big In Japan’ vertelt over een paar geliefden die van heroïne proberen af ​​te komen. Ze stellen zich allebei voor hoe geweldig het zou zijn om lief te hebben zonder de drug: geen diefstal, geen klanten, echte emoties, echte werelden. Tot op de dag van vandaag is het Berlijnse station Zoo een belangrijke ontmoetingsplaats voor junks. Daarom werd deze plek een locatie van het lied.

alphaville big in Japan cover

Zanger Marian Gold over Alphaville’s debuutsingle en hit: “In 1977 was ik vrij regelmatig in een club in Kreuzberg, de SO36. Ik hoopte daar David Bowie te ontmoeten. Het gerucht ging dat hij in die periode in Berlijn zou zijn voor een ontwennings-behandeling. Er was een kerel die spullen verkocht van onafhankelijke bands uit de VS en het VK. Ik kocht het album van een Britse band genaamd Big In Japan. “Groot in Japan” betekende zoveel alsof je niets bent in je omgeving, je ergens anders groot kunt zijn. Je kunt een koning zijn in een andere wereld. En als je dat niet bent, kun je het thuis vertellen. Japan is zo ver weg. Die uitspraak paste in ieder geval perfect bij het verhaal van het verliefde stel. Dus ik gebruikte het voor het refrein van het lied.”

(Advertentie)
Inspirator titel van #1-notering verstoten

“Het was vreemd: toen we het nummer later uitbrachten, stond Frankie Goes To Hollywood op nummer 1 in de hitlijsten met “Relax” en we hadden enkele weken nodig om ze te passeren. En Holly Johnson, de zanger van de band, was de zanger van deze band “Big in Japan”, die ik enkele jaren geleden al spotte, voordat hij naar Frankie Goes To Hollywood kwam”. Alphaville bereikte met zijn debuutsingle #1 in thuisland Duitsland, Zweden en Zwitserland, in ons land en België plek 2.

De discohitte versmelt in Purple Disco Machine & Kungs nummer Substitution moeiteloos met de soulvolle pophooks. De Duitser en Fransman kennen elkaar van verscheidene festivals en lijkt een samenwerking tussen de twee genregenoten een logische zet. Hun ruwe ideeën werkte het duo verder uit in Piontek’s studio te Dresden en het resultaat is er! Maar we mogen ook wel wat verwachten als deze twee sterke producers samenwerken en sample inpassen van zo’n jaren ’80-kraker..

Top 40-notering

Substtution met het versnelde synthloopje uit Big in Japan
Debuutsingle van Alpahville

Geef een reactie