Queen – Heaven for everyone (1995)

Queen – Heaven for Everyone

Album ‘Made in Heaven’ was het eerste en laatste wat de leden van Queen uitbrachten na Freddy’s dood. Van opnames (vocaal en op piano) met Freddy Mercury werden postuum nieuwe nummers gemaakt. ‘Heaven for everyone’ was de eerste single en toch ook wel het gezicht van de plaat

Origineel: The Cross – Heaven for Everyone (1988). The Cross was het zijproject van Queen-drummer Roger Taylor, die nu zang en gitaarspel voor zijn rekening nam. Van dit door Taylor geschreven nummer zijn meerdere versies opgenomen. Maar de versies hebben één gemene deler, op de verschillende versies kun je zowel Taylor als Mercury horen. De eerste zou al begonnen zijn aan het nummer tijdens de ‘A Kind of Magic’ (album) sessies, maar niet hebben afgemaakt. Maar tijdens de voorbereidingen van Taylor’s zijproject voor album ‘Shove it’ had hij Mercury uitgenodigd om achtergrond vocalen te verzorgen. Dit gebeurde ook, maar tevens kwam er een opname met Mercury in de lead en Taylor op de backing vocalen. Op beide uitvoeringen heeft Taylor ook spoken word toegevoegd, in het intro, het midden en het outro.

Origineel Heaven for everyone
Singleversie The Cross

Men kon schijnbaar moeilijk kiezen tussen de versies, want op de UK-uitgave van het album kwam die met Mercury’s leadstem. Voor de singleversie was die met Taylor uitverkorene, net als op de de albumversie in andere landen. Een single-uitgave van Heaven for Everyone door the Cross verscheen overigens alleen in de UK.

Nieuwe uitvoering Queen

Queen story

Voor ‘Made in Heaven’ maakten de producers dus gebruik van opnames die Freddy Mercury maakte voor zijn dood. De meeste maakte hij bij zijn laatste verblijfplaats in Montreux (Zwitserland). Daar had Queen als band in 1978 een studio gekocht, waar ze ook werkten aan Made in Heaven na Freddie’s dood. Voor de nieuwe versie van Heaven for Everyone speelde de band alles opnieuw in en gebruikte het productieteam het door Freddie ingezongen deel uit 1987. Dit was ook zo’n beetje het laatste dat bassist John Deacon speelde met Queen, alvorens in de anonimiteit te verdwijnen. Het “spoken word” door Roger Taylor heeft men op de Queenversie -een Top 10-hit in bijna geheel Europa- volledig weggelaten. Op de hoes kun je nog het standbeeld zien van Mercury, dat sinds 1996 is te zien in Montreux.

Top 40-notering

De bekende Queenversie zoals wij die kennen
De originele uitvoering met leadstem van Roger Taylor, Freddie kun je horen op de achtergrond

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven