Quique – Camino (2022)

Geplaatst door

Quique – Camino

Quique Camino
Quique (Enrique Ebbink) heeft dan wel Colombiaans bloed door zijn aderen stromen, hij groeide toch echt op in Nederland. Hij timmert sinds 2018 aan de weg met vooral Spaanstalige tracks, maar de laatste jaren heeft hij ook Nederlandstalig werk uitgebracht. De titel van Quique zijn vermoedelijke doorbraaksingle Camino verraadt al in welke taal dit is. Een duidelijke sample is afkomstig van:

MUSIC MAKER 2023 - Make the music you love

Origineel: Buena Vista Social Club – Chan chan (1997). Zie ook hier. Voor veel mensen een heerlijk zomers nummer, dat echter nooit echter hoog in de charts komt. In ons land is dat niet anders met slechts een tipparadenotering. Het album verkoopt wereldwijd prima, alleen in de VS komt het niet verder dan #80 (anti-Cuba sentiment destijds?). Amerikaanse bluesartiest en producer Ry Cooder richt de groep op, nadat hij Cuba half jaren ’90 bezocht. Vele Cubaanse artiesten waren in de vergetelheid geraakt en konden sinds de Cubaanse Revolutie maar mondjesmaat optreden. Dat konden ze in de jaren ervoor bijvoorbeeld in de Buena Vista Social Club in Havana. Het verhaal kun je hier nog wat uitgebreider lezen.

Cooder stelde een groep samen, die grotendeels uit 80-ers bestond. Ze maakten een album dat enorm aansloeg bij vele soorten publiek. Het maakte de groep wereldberoemd en bracht de leden optredens over de hele wereld.

Origineel Camino
Sample is afkomstig van deze zomerse track

Quique is dus actief sinds 2018 en bracht al onder andere de nummers Zenuwachtig en Makkelijk uit. Het Spaanstalige nummer Energia werd afgelopen jaar miljoenen keren gestreamd. Dankzij Colombiaanse moeder leerde zijn Colombiaanse familie hem de Latijns-Amerikaanse muziekcultuur en dit is terug te horen in zijn muziek. Camino lijkt deze zomer de grote doorbraak voor Enrique te zijn, aan de zomerse sample van Buena Vista Social Club zal het niet liggen. Luister hieronder naar beide versies..

Top 40-notering

Geef een reactie