Gerry Rafferty – Baker Street
Rafferty schreef Baker Street toen hij midden in een periode van rechtzaken zat nadat zijn band Stealers Wheel uiteen viel. De Schotse zanger verbleef deels in Schotland en deels bij een vriend in een flat aan Baker Street in Londen. Hier jamden de twee en ontstond ook dit nummer, dat op zijn 2e album ‘City to City’ belandde. Het nummer is Rafferty’s bekendste en krijgt steeds veel airplay in veel landen, maar vooral bekend door de saxofoonsolo
(o) Steve Marcus – Half a heart (1968). De saxofoonsolo die aan het begin klinkt van dit nummer zou toch wel vermoedelijk de blauwdruk zijn van Baker Street. Marcus (1939-2005) was een jazzsaxofonist, die betrokken was bij veel fusionprojecten, waarbij jazz werd gemengd met rock en funk. Hij werkte eind jaren ’60 met Count’s Rock Band, al was er ook behoefte aan eigen werk. Op zijn eerste eigen plaat uit ’68 probeerde Marcus jazz met de hook van Beatles- en Byrdsnummers te fabriceren. Deze plaat blijkt ‘Tomorrow never knows’ met daarop ‘Half a heart’. In de daarop volgende jaren zou hij zich blijven bewegen in de hoek van de jazzrock. In de jaren ’70 en ’80 werkt Marcus samen met big banddrummer Buddy Rich. Na diens dood on 1987 neemt hij het leiderschap over binnen de band, die verder gaat als Buddy’s Buddies. In 2005 overlijdt de New Yorkse saxofonist.
Rafferty mocht vanwege een vervelend contract na het uiteenvallen van Stealers Wheel liefst 3 jaar geen soloplaat uitbrengen. Dit uiteenvallen leidde dan ook tot veel juridisch getouwtrek. Met album City to City krijgt hij wel zijn genoegdoening, het beland op #1 in de Billboard Hot 200. Single Baker Street blijkt een immens succes met nummer 1-noteringen in Australië, Canada en Zuid Afrika. Ook in de VS (#2) en de UK (#3) hoge noteringen, in ons land en België plek 9. De gelijkenis van de saxsolo en die van Steve Marcus is treffend al is deze niet identiek. De vraag rijst of de melodielijn van de saxpartij van Baker Street dus is afgeleid.
Is de saxsolo uit Baker Street nu afgeleid of niet?
De man achter de saxsolo van Rafferty’s classic is Raphael Ravenscroft. Hij vulde naar eigen zeggen de gaten die waren omtstaan in de track. Hij zou zelf het stuk zelf hebben ingebracht, maar dat wordt weerlegd door een demoversie waarbij Rafferty de solo op gitaar speelt. Saillant detail is dat Ravenscroft voor het inspelen slechts £27 zou hebben ontvangen. Een fooitje daar Rafferty dankzij Baker Street tot zijn dood in 2011 jaarlijks bijna een ton kon bijschrijven op rekening. Toch leverde dit hem wel veel werk op, met o.a. Pink Floyd en Marvin Gaye. Een journalist van Atlantic is hier nog eens ingedoken maar een definitief antwoord zal er waarschijnlijk nooit komen. Misschien moet u als lezer maar bepalen of de Gerry Rafferty-classic schatplichtig is aan Marcus..zie hieronder.
Voor de liefhebber, Baker Street is gecoverd door onder meer Foo Fighters, Waylon Jennings en Rick Springfield. Toch is er maar één artiest die ook een hit scoorde met een eigen versie van deze en dat was Britse danceformatie Undercover.