Raymond van het Groenewoud – Liefde voor Muziek (1990)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Raymond van het Groenewoud – Liefde voor Muziek (1990)

Raymond van het Groenewoud – Liefde voor Muziek

Liefde voor muziek Raymond van het Groenewoud

De Liefde voor muziek verwijst naar zijn favoriete muziek uit de Blues Brothers-film. Ook ziet Raymond het liefst gospel en passie in de Vlaamse kerken. Had had namelijk in de film gezien hoe James Brown daar als dominee een gospelceremonie leidde. Het nummer werd van het Groenewoud’s grootste hit in ons land en in België

Muurteksten - niet alleen muurteksten

Origineel: Edna Gallmon Cooke – Let us all go back to the old Landmark (1950). Deze Amerikaanse gospelzangeres start haar muzikale loopbaan, nadat ze Willie Mae Ford Smith hoort zingen. Vanaf eind jaren ’30 treedt ze op en krijgt de bijnaam “Sweetheart of Potomac). Vanaf eind jaren ’40 brengt ze platen uit via Nashboro Recording Label. Ondersteuning krijgt ze van haar vader’s “Young People’s Choir of the Springfield Baptist Church of Washington, DC”. Later zullen vooral mannelijke achtergrondkoortjes haar muzikaal bijstaan. Edna’s beroemdste opnames bevatten rijmende, gesproken zang, hetgeen haar min of meer de gospelmoeder van rapmuziek maakte.

Old landmark original
Edna Gallmon Cooke

Eén van de eerste nummers die ze op plaat zette was ‘The old Landmark’, maar wat was nu die Landmark? In het intro wordt gesproken over “the old rugged cross of Calvary” als “the greatest landmark of all”. Kenners bedoelen hiermee het kruis van Christus, waarnaar we moeten terugkeren om vrede te zoeken. Hoewel er coverversies bekend zijn van Davis Sisters en Dionne Warwick, wordt het allemaal veel visueler dankzij film “The Blues Brothers”.

Inspirerende gospel op witte doek

Het plot van deze klassieker behelst Jake en Elwood Blues die hun oude band, The Blues Brothers, samenbrengen. Dit om een benefietconcert te geven, waarmee ze de belasting van het weeshuis konden betalen. Jake krijgt deze ingeving als de twee een kerkdienst bezoeken die James Brown hartstochtelijk leidt. Hij zingt hierbij het gospelnummer The Old Landmark, waardoor Jake verlicht wordt door een aura en de ingeving ontvangt.

The old landmark blues Brothers james brown
James Brown leidde hier de kerkdienst..

Her was voor van het Groenwoud de passie en het opzwepende wat hem inspireerde tot Liefde voor Muziek. De carrière van de Belg met Nederlandse “emigranten” nam vorm met zijn debuutalbum uit 1973. Grote hits volgen enkele jaren later met o.a. ‘Meisjes’ (1977), Je veux de l’amour (1980) en ‘Chachacha’ (1981).

De zelfverklaarde filosoof, tekstschrijver en clown bouwde een behoorlijke live-reputatie op, door optredens op Torhout/Werchter en Pinkpop. Liefde voor muziek werd in zowel Nederland als België een nummer 1-hit en volgt na een muzikaal mindere periode. Toch is voor de meeste van zijn fans ‘Twee Meisjes’ van hetzelfde album de live-favoriet en meezinger. Na deze commerciële opleving blijft de Vlaming actief als zanger, zij het met soberder en politieker werk. Dat zijn ‘Liefde voor Muziek’ zo’n eeuwigheidswaarde heeft blijkt wel uit de hiernaar vernoemde TV-muziekshow.

Luister hieronder naar ‘Liefde voor muziek’, de inspiratie uit Blues Brothers en de eerste versie van ‘The Old Landmark’.

De hit van Raymond
De grote inspiratie voor van het Groenewoud
En het origineel..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits