Rebel MC & Double Trouble – Street tuff (1989)


oorsprong van Home » Hit en origineel » Rebel MC & Double Trouble – Street tuff (1989)

Rebel MC & Double Trouble – Street tuff

Street Tuff
Double Trouble was een Brits producerstrio, dat op deze track en andere hit ‘Just keep rockin” samenwerkte met Rebel_MC. Het werd voor beide acts hun grootste hit met een #3 in de UK en #4 in Nederland

(o) Toots & the Maytals – 54-46 That’s my number (1968). Onbekend in mainstreamkringen, echter een zeer bepalende track in de muziekgeschiedenis. Dit was de eerste reggaesong die ook buiten Jamaica relevante aandacht kreeg, ver voor Bob Marley’s doorbraak. Fred “Toots” Hibbart schreef het op basis van zijn gevangenisstraf, na marijuanabezit en 54-46 Was Hibbart’s nummer in detentie. De baslijn van deze track vormt de basis voor ‘Street tuff’. Ook het vocale “yeah” is geknipt en vele malen geplakt in deze dancetrack uit ’89.

Maar dat het een belangrijke track is, blijkt wel uit het grote aantal covers en samples door de jaren heen. Covers zijn er o.a. van Aswad, Vanilla Ice, Sublime en Yellowman en Kenny B. met Doe Maar. Samples worden aangewend in nummers van Foxy Brown (‘Oh Yeah’, 2001) en Major Lazer (‘My number’, 2016). Op de laatste heeft Toots Hibbart wat (aangepaste) tekst opnieuw ingezongen. Opmerkelijk is ook eerbetoon van The Clash aan Toots met nummer ‘Jail guitar doors (1978).

(o) Scotty & Lorna Bennett – Skank in bed (1972). Spoken word uit het intro van ‘Street tuff’ van van dit nummer (luister hieronder, fragment te horen rond 1:40min). Bennett was één van de weinige reggae-zangeressen met nummer 1-hits in Jamaica, Breakfast in bed (een cover) was haar bekendste.

Top 40-notering

https://m.youtube.com/watch?v=SE0hwfCu-m4

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Originals - De Oorsprong van de Hits