Red Hot Chili Peppers – Higher ground (1989)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Red Hot Chili Peppers – Higher ground (1989)
Origineel Higher ground
Red Hot Chili Peppers coveren in hun eerste jaren veelal nummers van artiesten die ze bewonderen. Zo worden ook nummers van o.a. Jimi Hendrix (‘Fire’) en Ohio Players (‘Love rollercoaster’ onder handen genomen

(o) Stevie Wonder – Higher ground (1973). Een nummer 4-hit in de Billboard Hot 100, #33 in ons land. Van zijn album ‘Innervisions’, waarop ook ‘Don’t you worry ‘bout a thing’, nog succesvol gecoverd door Incognito in 1992. Op (origineel) ‘Higher ground’ vertelt Stevie over reïncarnatie, zo zou bewustzijn een tweede kans krijgen. Wonder leek over een vooruitziende blik te beschikken, want 3 dagen na de albumrelease is hij verkeersslachtoffer na een auto-ongeluk. De zanger ligt enkele dagen in een coma en men vreest nog even voor zijn leven. Maar als vriend en tourmanager Ira Tucker een stukje van Higher ground’ in zijn oor brult, bewegen zijn vingers mee. Stevie heeft lange tijd nodig om te herstellen, is zijn reukvermogen lang kwijt, maar krijgt een nieuwe kans.

Wonder speelt alles op Higher ground zelf, ook het kenmerkende basgeluid dat hij produceert met een Moog synthesizer. Het krijgt zo een flinke funksound, die ook op de bekende cover is te horen. Ook het wah-geluid, afkomstig van een Clavinet, neemt de funkrockgroep uit Los Angeles over.

Red Hot Chili Peppers-versie

Red Hot Chili Peppers namen het nummer op voor album ‘Mother’s milk’. Een jaar voor de release was de toekomst van de band nog uiterst onzeker na een overdosis van gitarist Hillel Slovak. De eveneens zwaar verslaafde zanger Anthony Kiedis stond er niet veel beter voor, drummer Jack Irons vertrok hierom. Toch ging RHCP verder, nam de eerdergenoemde plaat op, inclusief de Stevie Wonder-cover. ‘Knock me down’ was de single, maar vele radiostations in de VS begonnen ‘Higher ground’ te draaien en bleek toch wel wat gewilder bij het publiek. Maar niet overdrijven, in de Billboard Hot 100 werd #54 behaald, in ons land de Tipparade. Toch raakt het nummer allesbehalve vergeten, getuige de featuring in films, tv-series en games. Meest bijzondere is wellicht het volgende: bekendste attractie Space Mountain in (Disneyland Anaheim) draait in 2007 het nummer 16 weken lang als het tijdelijk is omgedoopt tot Rockin’ Space Mountain.

Top 40-notering