Enigma – Return to Innocence (1994)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Enigma – Return to Innocence (1994)

Enigma – Return to Innocence

Return to innocence Enigma
Enigma, de formatie rond Michael Cretu, brak in 1990 door met Sadeness Part 1. De new age sound met Gregoriaanse zang sloeg enorm aan, maar laatstgenoemde element bleef op tweede plaat achterwege. Nu was er -naast de stem van zijn vrouw Sandra (“Maria Magdalena)- ook plaats voor vocalen uit wereldmuziek. En dat sloeg aan..

Origineel: Difang Duana & Igay Duana – Jubilant Drinking Song (1988). Kuo Ying-nan (郭英男) and Kuo Hsiu-chu (郭秀珠) zijn de Chinese namen van deze Taiwanese Amis-mensen. De twee folkartiesten, die vooral traditionele Taiwanese liederen vertolkten werden in 1988 uitgenodigd voor een cultureel uitwisselingsprogramma in Frankrijk. Ze waren hier met nog zo’n 15 andere Taiwanese artiesten. Het Maison des Cultures du Monde zorgde in samenwerking met label EMI voor opnames, die ook op CD verschenen. En toevallig of niet, een jaar of 5 jaar kreeg ene Michael Cretu een exemplaar in zijn bezit.

Return to innocence sample
Het succes van Return to Innocence ging ook aan de oorspronkelijke stemmen niet voorbij..hieronder te beluisteren!

EMI gaf Cretu toestemming het nummer te gebruiken, zonder de oorspronkelijke artiesten te verwittigen. Okee, het was een publiek optreden en niet een officiële studiorelease. Het Enigma-nummer kreeg in 1996 een muzikale rol bij de Olympische Spelen. Inmiddels had het paar Duana een platencontract gekregen bij een Taiwanees sublabel, nadat een Taiwanese journalist de twee had opgespoord. Zo kwamen ze ook op het spoor van Return to Innocence, waar ze erg van gecharmeerd waren. Ze vroegen via hun contactpersoon aan EMI of deze hun bijdrage bekend wilde maken en of ze misschien mochten bijdragen aan de Olympische Spelen. Maar EMI reageerde niet, tot grote teleurstelling van het Taiwanese paar.

Magic Stone, het Taiwanese sublabel, zette eind 1997 een Amerikaanse advocaat en er kwam een zaak voor de rechter. Het kreeg daarbij hulp van een plaatselijk juridisch adviseur. In 1999 werd er uitgesproken dat de Duana’s recht hebben op royalties, bedrag is nooit bekend gemaakt. Maar van het geld heeft het paar een fonds laten oprichten voor schoolgeld t.b.v. Amis-kinderen.

Muzikale wraak?

Nog voor de uitspraak er was, zocht Magic Stone Records contact met Dan Lacksman van Enigma’s grote concurrent. Dat was die andere grote new age/ambient act Deep Forest (zie ook Alane-remake), bekend van o.a. ‘Sweet Lullaby’ (1993). Onder de naam “Difang” brachten ze in 1998 album ‘Circle of Life’ uit. Dit beviel blijkbaar goed, want in 2001 volgde ‘Across the yellow Earth’, maar vlak na de uitgave stief Difang. Zijn vrouw stief een maand later.. Luister hieronder naar de oorspronkelijke stemmen achter Return to innocence..

Top 40-notering

hit..
en origineel

Geef een reactie