Righteous Brothers – Unchained Melody

Origineel: Todd Duncan – Unchained Melody (1954). Alex Noth en Hy Zaret schreven het destijds voor gevangenisfilm ‘Unchained’, dat beroemder is door dit nummer dan de film. Hoewel operazanger en acteur Duncan een klein rolletje had in Unchained, zong hij dus wel de soundtrack ervan. Hij was al beroemd ver voordat hij dit nummer vertolkte, zo was hij de allereerste Porgy in George Gershwin’s ‘Porgy and Bess’ in 1935. Duncan weigerde destijds om op te treden, omdat het theater de zaal voor zwarte mensen aparte voorstellingen wilde geven. Het protest had succes, zodat deze voorstelling de eerste was in The National theatre met een gemengd publiek. Later werd Duncan een zeer vermaard zangcoach.
5x Unchained Melody tegelijk in de Charts
Zijn vertolking zorgde al snel voor veel coverversies, in 1955 stonden liefst 5 ervan in de Amerikaanse Billboard Chart. En dat waren dan nog niet eens de uitvoeringen van beroemde namen als Gene Vincent, Vera Lynn en Harry Belafonte. Tel daar nog eens namen als Sam Cooke, Cliff Richard, Andy Williams en Dionne Warwick bij op. Allemaal artiesten die Unchained melody al opnamen voordat Righteous Brothers met de definitieve versie kwamen.

Producer Phil Spector (“Wall of Sound”) had niet echt hoge verwachtingen van hun Unchained Melody en beschouwde het als albumvuller. Het kwam aanvankelijk als B-kantje bij single ‘Hung on you’, maar radio-dj’s draaide de A-kant helemaal niet. Spector schatte dat wellicht verkeerd in, het kan te maken hebben met het feit dat hij de A-kant produceerde, NIET Unchained Melody! Dit was Medley, die daar niet de credits voor kreeg. Maar daar speelde ook mee dat alles uitkwam op Spector’s label Philles. De climax van het lied ligt bij het stuk van “I need your Love”, waar Hatfield 2 takes van opnam. Hij twijfelde of het niet beter kon en wendde zich tot Medley, die hem vertelde dat hij niet beter kon. Hoewel Righteous Brothers een grote classic had afgeleverd, haalde het in ons land “slechts” plek 9. Dat was in de UK (#14) en België (#10) niet veel beter, alleen in de VS werd nog de Top 5 (#4) gehaald. Die waardering leek in 1990 groter toen het in ons land en UK wel tot #1 reikte (#3 in België; #19 VS).
Stortvloed aan covers
Honderden uitvoeringen volgden na 1965, zo ook van prominente namen als Roy Orbison, Waylon Jennings, Willie Nelson en Al Green. We gaan nog even door, Heart, U2, Neil Diamond, Leann Rimes, Cindy Lauper, Lykke Li, maar ook Nederlandse artiesten. Wat te denken van Lee Towers, Trea Dobbs (als ‘Blijf aan mij steeds denken’), Jan Rot (als ‘Van de Wijs’). Maar ook Mart “Zwemmen in Bacardi Lemon” Hoogkamer nam een niet onaardige versie op.

Grappige voetnoot is het contact met de eerder genoemde acteur Patrick Swayze met Bill Medley. “Mijn persoontje heeft in de loop der jaren een paar keer met hem gesproken. Ik maakte altijd grapjes met hem. Ik zei: ‘Waarom bel je ons niet om al je films te maken?'”