Rihanna – Shut up and drive (2007)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Rihanna – Shut up and drive (2007)

Rihanna – Shut up and drive

shut up and drive
Dit was Rihanna’s 2e single van haar 3e album ‘Good Girl gone bad’. Het was de opvolger van haar wereldwijde doorbraaksingle ‘Umbrella’ met ronkende gitaren die aan sportwagen geluiden refereren. Het nummer was minder succesvol als de voorganger, maar haalde in veel landen -ook in NL en Vlaanderen- de Top10

(o) Orgy – Blue Monday (1998). De gitaarriff uit Shut up and drive komt uit deze track van deze groep uit Los Angeles. Deze omschreef zijn stijl als zijnde death pop, industrial rock zou de lading ook goed kunnen omschrijven. Orgy was in 1997 de eerste act die tekende bij het label van Korn-zanger Jonathan Davis, Elementree Records. Het nummer was een cover van de bekende new wave track van New Order. De coverversie droeg flink bij aan de naamsbekendheid van Orgy, die in het kielzog van bands als Korn en Coal Chamber furore maakte in het nu-metalgenre.

sample shut up and drive

De vele songwriters achter Rihanna’s hit

De sample kwam dan wel uit de versie van Orgy, Blue Monday is natuurlijk geschreven door leden van New Order. Gillian Gilbert, Peter Hook, Stephen Morris en Bernard Sumner kregen dan ook de songwriter’s credits. Dat hield ook in dat ze 40% van de opbrengsten van Shut up and Drive konden opstrijken. De rest van Rihanna’s nummer komt toch op conto van haar ontdekkers en producers, Carl Sturken en Evan Rogers. Eerstgenoemde zat voor zijn huis, vlak voordat hij in de auto stapte voor een rit richting de studio. En zo was het idee ook geboren, maar het idee moest nog wel een wat ondeugende lading krijgen.

Got a ride that’s smoother than a limousine
Can you handle the curves…
If you can, we can go all night

Shut up and drive was al de 4e Top 5-hit in ons land en bewees de zangeres hiermee wel een blijvertje te zijn. In ons land, België, UK, Duitsland, Italië, Canada en Australië haalde Rihanna hiermee de Top 10, in de VS #15. Hieronder kun je horen hoe de gitaarriff uit Blue Monday is toegepast.

Top 40-notering

Geef een reactie