Rob Dekay – Ik ben maar een mens (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Rob Dekay – Ik ben maar een mens (2021)

Rob Dekay – Ik ben maar een mens

Dekay Ik ben maar een mens
Rob Hameka is de echte naam van artiest Rob Dekay. Deze Nederlandse singer-songwriter strooitcountry en folk-invloeden in zijn muziek. Zijn debuutalbum Alles Gaat Voorbij (2016) leidde tot een platencontract bij Modestus, waar ook Guus Meeuwis het scepter zwaait. Qua naambekendheid gaat het zeer snel als hij in 2020 deelneemt aan TV-hit “Wie is de Mol?”. Die lijn trekt hij in 2021 door als Judas in “The Passion” waar Dekay ‘Ik ben maar een mens’ vertolkt

Origineel: Rag’n’Bone Man – Human (2016). Deze Rag’n’Bone Man groeide op als Rory Graham met een mix van blues- en soulmuziek en speelde vooral Muddy Waters-nummers. Rond zijn15e verschoof zijn interesse meer naar hiphop en trad niet veel later op met een drum ’n bassband. Dat genre was zo rond 2000 dan ook een populaire stroming. Maar zo rond zijn 19e levensjaar nam hij vaker deel aan blues open mic wedstrijden. Zoek maar eens met deze zoektermen op YouTube, want daar zijn nog beelden van. Zijn naam komt van Britse sitcom “Steptoe and Son”, waarin een paar “rag-and-bonemen” (voddevoeren) op straat zochten naar bruikbare vodden.

Rob Dekay cover Human Ragnbone man

Zijn voorkomen doet met zijn grove bouw, tattoo-sleeves op de armen en baard denken aan een nu-metalzanger van rond 2000. Maar hij zijn rauwe stem van de Brit aan het werk zette, overtuigde de Brit ook de twijfelaars. Na wat uitgebrachte EP’s in de periode ’12-’15 kon hij in 2016 zijn baan als verpleger (Asperger’s syndrome-patiënten) opzeggen. Met single ‘Human’ brak Rag’n’Bone Man knalhard door met een hit in heel Europa. In zo’n beetje heel Oost-Europa (incl Rusland), Duitsland, Oostenrijk en België werd de hoogste plek als mogelijk bereikt. In zijn thuisland wat minder met #2 en ook ons land bleef achter met slechts #9. Toch is dit een nummer dat we ook over 20 jaar nog op de radio gaan horen.

De vraag is of we dat straks ook kunnen zeggen van de cover door Rob Dekay. Die bracht de Nederlandstalige versie van Human in TV-spektakel The Passion 2021, waar nog meer klassiekers werden gecoverd. Maar Dekay liet als Judas een dusdanige indruk achter, dat het idee ontstond voor een studioversie.

Some people think I can solve them
Lord heavens above
I’m only human after all, I’m only human after all
Don’t put the blame on me

is nu geworden:

Je hebt mensen met pech
Die denken dat ik ze kan helpen
Maar hoor wat ik zeg

Ik ben maar een mens van vlees en bloed,
De schuld ligt niet bij mij

Met deze ‘ Ik ben maar een mens’ rijst de vraag of we Judas zijn zonden moeten vergeven. Zijn versie lijkt overtuigend genoeg om dit bevestigend te kunnen beantwoorden.

Top 40-notering

Geef een reactie