Robin Schulz ft Alle Farben – Somewhere over the Rainbow (2021)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Robin Schulz ft Alle Farben – Somewhere over the Rainbow (2021)

Schulz’ EDM mash-up van 2 klassieke ballads

Somewhere over the rainbow Robin Schulz remake
Al langer speelde Somewhere over the Rainbow in het hoofd van DJ Robin Schulz, hij moest hier iets mee doen! Het werd een mash-up van 2 oude nummers, die hij opnam met goede vriend DJ Alle Farben

Origineel: Judy Garland – Over the Rainbow (1939). Harold Arlen (muziek) en E.Y. Harburg (tekst) schreven dit zeer veel gecoverde stuk voor het beroemde The Wizard of Oz. Garland vertolkte de (hoofd-)rol van Dorothy en zong dus het lied met de toen nog ingekorte titel. De vertolking van Garland maakte de actrice beroemd, het nummer won een Academy Award. De namen die we vaker tegenkomen bij veel gecoverde classics komen we ook hier tegen, zoals Frank Sinatra. Andere namen zijn bijvoorbeeld Doris Day, Gene Vincent, Perry Como, Ella Fitzgerald, Ray Charles, Jackie Wilson en Ohio Players. Er zijn ook Nederlandse vertolkers als Rita Reys, Greetje Kauffeld, Gerard Joling en de Volendamse Cats. Een opvallende hitnotering was er in 1994 van Duits-Griekse DJ Marusha, die een uptempo dance-versie de lijsten in hielp (#6). Er zijn maar weinig versies met de volledige titel ‘Somewhere over the Rainbow’, de meesten lieten “somewhere” achterwege.

Uitvaart met Hawaiiaans tintje

Het lied gaat over de treurnis van een meisje, die droomt over een mooie nieuwe wereld, voorbij de regenboog. Dorothy zit op het moment van het lied in de film opgesloten in het kasteel van de heks. Hulpeloos wachtend op haar dood, zingt ze hier Somewhere over the Rainbow. Het is een lied dat vanwege de droevige toon ook vaak te horen is op uitvaartdiensten, dan vooral in de uitvoering van een Hawaiiaanse zanger.

Israel “Iz” Kamakawiwo zat op jong leeftijd in de -voor Hawaiiaanse begrippen- populaire groep Makaha Sons of Ni’ihau (1976-1980). Zijn doorbraak komt in 1993 met 2e soloalbum ‘Facing Future’, al sijpelde zijn muziek pas na zijn dood door richting een groter publiek. Hierop de medley -waarop de zanger zichzelf begeleid op ukelele- bestaande uit ‘Somewhere over the Rainbow’ en ‘What a Wonderful World’, laatstgenoemde is dus de andere original. De zwaarlijvige (hij woog op gegeven moment 340kg) “The Gentle Giant” overleed in 1997 op 38-jarige leeftijd na hartfalen.

Somewhere over the rainbow

What a Wonderful World

Origineel: Louis Armstrong – What a Wonderful World (1967). George David Weiss en Bob Thiele zouden het aanvankelijk voor Tony Bennett hebben geschreven en deze zou het hebben afgewezen. Weiss ontkende dit en zou Armstrong met zijn rauwe stem de enige kandidaat voor dit lied beschouwen. Hoe dan ook, de jazzlegende nam het op, zag zijn single floppen in de VS, maar in de UK werd het de grootste hit van 1968! Hiermee was de 66-jarigejazztrompettist en zanger de oudste artiest die dat ooit klaarspeelde. Bijzonder was ook dat deze “standard” 20 jaar na release een 2e leven kreeg dankzij de film Good Morning, Vietnam. In 1988 bereikte het in landen als Australië en België de hoogste positie, in ons land #2 (in 1968 “slechts” #14).

What a wonderwel world

Even een kort overzicht van artiesten die het ook opnamen. Tony Bennett (dus toch, maar pas in 1970!), Willie Nelson, Flaming Lips, Nick Cave, Joey Ramone en Paolo Nutini. Een typisch lied voor de mannenstem? Rita Hovink, Vera Lynn, Gloria Estefan, Alison Moyet, Ariane Grande, Katie Melua en Camila Cabello bewijzen het tegendeel..

Robin Schultz had de medley van Kamakawiwo al enige tijd in zijn hoofd en wilde een mix met beide nummers. Hij en DJ Alle Farben kennen elkaar al jaren, maar hadden nog niet eerder samengewerkt. Hun gezamelijke interesse in het bewerken/mixen van jaren ’90-tracks heeft tot deze nieuwe track geleid. Kamakawiwo heeft van het succes van Somewhere over the Rainbow niets mee gekregen. Nadat het in commercials, films en series verscheen vanaf 1999, belandde het in 2010/2011 ook in vele wereldwijde hitlijsten. In zowel Duitsland als Frankrijk werd #1 bereikt, bij onze zuiderburen #3. In ons land is er gek genoeg geen notering geweest.

Eva Cassidy

Een zangeres die in dit artikel niet onbenoemd mag blijven is de Amerikaanse Eva Cassidy. Deze nam -zeer selectief- covers op haar volledig eigen manier op, tot wanhoop van haar platenmaatschappij. Succes heeft ze tijdens haar leven niet gekend, voor haar dood eind 1996. Half1996 kreeg ze pijn in haar heup, veroorzaakt door een hevige vorm van huidkanker, uitgezaaid in haar botten. Ze nam in 1992 al een versie op van Somewhere over the Rainbow en toeval of niet, haar laatste opname voor haar dood -ze moest verdoofd van de pijnstillers het podium op worden geholpen- is die van What a Wonderful World.

Top 40-notering

Origineel Somewhere over the Rainbow
Origineel What a Wonderful World

Geef een reactie