Robin Schulz & Wes – Alane (remake) (2020)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Robin Schulz & Wes – Alane (remake) (2020)

Robin Schulz & Wes – Alane remake

Alane remake
Kameroenese zanger Wes Madiko gaf toestemming voor deze Alane remake en zong zijn zangpartij opnieuw in. Hij is zeer tevreden over het nieuwe geluid en verklaarde Schulz een van de beste DJ/producers ter wereld te vinden. Bij het horen van het eindresultaat huilde hij naar eigen zeggen tranen van vreugde

Origineel: Wes – Alane (1997). De zanger uit Kameroen stond hiermee bij ons liefst 8 weken op nummer 1. Het lied is gezongen in de lokale Duala taal. Wes zong dus op een traditionele manier en werkte samen met Michel Sanchez (Deep Forest, bekend van o.a. ‘Sweet Lullaby’). De laatste gaf de track een housebeat, wat de combinatie met Afrikaanse zang blijkbaar erg goed deed. Zijn opa had dan ook de taak om hem te vertellen over de historie van zijn oorspronkelijke volksstam. Wes nam dit van hem over, net zoals het spelen van instrument de Kalimba, waarmee hij naar Europa vertrok. Dit was zo rond 1988, wanneer hij in Frankrijk neerstrijkt. Hij speelt nog in de formatie Fakol, en heeft hiermee door heel Europa gespeeld, ook in ons land. Maar vlak na het overlijden van zijn vader en broer en een daaropvolgende bezinningsperiode, vertrekt hij naar de VS. Hier probeert Wes zijn album ‘Sun Of Ancestors’ te promoten en ontmoet hier de eerder genoemde Sanchez. De twee zijn een logische combinatie als je bedenkt dat Deep Forest elektronische elementen mengt met wereldmuziek.

Voltreffer in Europa

Wes en Sanchez maken samen album ‘Welenga’, waarop naast het overbekende ‘Alane’ zijn in de schaduw gebleven single ‘Awa awa’. Maar Alane is een grote hit door heel Europa en levert hem vele prijzen op. In ons land is het nog steeds de enige Kameroenees die #1 heeft weten te bereiken. Voor het Wereldkampioenschap Voetbal in Frankrijk (1998) neemt de zanger nog ‘I love Football’ op. Maar het momentum lijkt alweer snel voorbij, opvolgalbum ‘Sinami’ (2000) blijft vrijwel anoniem net als ‘Melowe’ (2010). Toch heeft Wes een klassieker op zijn naam staan die nog lang mee kan.

Die mening was ook Duitse DJ/producer Robin Schulz, die doorbrak met nummers als Sugar toegedaan. “Alane is altijd een van mijn favoriete nummers geweest. Iedereen weet het. Er zijn niet veel nummers die zo tijdloos zijn. Hij brengt je meteen in een goed humeur en is zo door de taal alleen al uniek.” In de video van de Alane remake hieronder zie je dansers van over de hele wereld hun emoties de vrije loop laten, waaronder Wes zelf. Ondertussen doet Robin het rustig aan en eet Froot Loops thuis terwijl hij de dansen volgt op zijn smartphone bij TikTok. 

Alane staat ook bekend in ons land als één van de beste “Mama Appelsap”-liedjes. Wat je je daarbij moet voorstellen? Luister hier helemaal onder.

Top 40 notering

Geef een reactie