Rod Stewart – (Waltzing Matilda) Tom Traubert’s Blues (1992)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Rod Stewart – (Waltzing Matilda) Tom Traubert’s Blues (1992)

Rod Stewart – Tom Traubert’s Blues

Waltzing Matilda original
Als er dan één artiest in aanmerking zou komen voor een coverversie van Tom Traubert’s Blues, dan was hij het! Stewart mag dan niet zóń zware stem bezitten als de originele stem, er zijn weinig rauwe met zo’n groot publiek. Het maakte later deel uit van het MTV Unplugged Concert dat Rod gaf, februari 1993. Het was de laatste grote solohit van hem in ons land en haalde ook de Top 10 in o.a. UK, Zwitserland en Denemarken

Origineel: Tom Waits – Tom Traubert’s Blues (1976). Even om alle misverstanden weg te wuiven, het refrein bevat duidelijk elementen van Australische folksong Waltzing Matilda. Banjo Paterson schreef deze als gedicht in 1895, Christina Macpherson schreef de muziek, die ze weer afgeleid zou hebben. De oudste opname staat op naam van John Collinson (luister helemaal onder). Het Schotse folksliedje ‘Thou Bonnie Wood Of Craigielea’ zou hieraan ten grondslag hebben gelegen. Maar het volgende herkenbare deel van de oorspronkelijke versie heeft Waits in ieder geval intact gelaten:

“Waltzing Matilda, Waltzing Matilda
“You’ll come a-Waltzing Matilda, with me”

Waltzing Matilda original
Tom tijdens een optreden bij Rockpalast (1977)

Waits maakt er verder een eigen nummer van, dat ontstond tijdens een tour in Kopenhagen, Denemarken. Hij ontmoette daar zangeres/violiste Mathilde Bondo, die met hem op TV-optreden opnam. Zij zou hem de stad hebben laten zien en zouden gewalst hebben. Een andere lezing -van Waits’ producer Bones Howe- verhaalt van een bezoek van de zanger aan Skid Row (Los Angeles). Hij zou hier een fles zware drank op de kop getikt hebben, zich bezat hebben en kotsend huiswaarts zijn gekeerd. Hierna zou hij Tom Traubert’s Blues hebben geschreven, dat ze daarna hebben opgenomen op een two-track recorder. Dat laatste op overproductie aan alle kanten te voorkomen, iets dat ook totaal niet paste bij z’n schuurpapieren strot.

Tom Traubert, wie??

Maar wie was Tom Traubert dan, wat had Waits hierover te vertellen? “He was a friend of a friend of mine… who lived in Denver, and died in jail. He’s a real guy. So, that’s a song that is about a lot of things, but mostly I think the idea that a Matilda is a backpack, so it’s about going on the loose, being on the road, chasing your dream.” Traubert is een fictief (deels autobiografisch??) persoon die blut geraakt in het buitenland. Elke cent die hij in z’n handen krijgt, gaat op aan de drank, waardoor hij de weg kwijt raakt.

Het is voor Tom Waits wel echt bijzonder om een nummer van hem hoog in de charts te zien. Dat was echter niet zijn eigen uitvoering, maar de coverversie van Rod Stewart uit 1992. Rod had zijn muzikale gloriedagen in de jaren ’70 (zowel met The Faces, tot 1974) als solo. Toch was de zanger ook de eerste jaren ’90 erg populair. Zo had hij naast deze hit ook succes met Sting en Bryan Adams (‘All for Love’ ), maar het meest in het oog springend was wel het concert dat de zanger had op de Copacobana (Rio de Janeiro). Hij is met een onwaarschijnlijk bezoekersaantal van ruim 3,5 miljoen bezoekers recordhouder best bezochte concert ooit.

origineel Waltzing Matilda  Tom Taubert Blues
Concert Rod op de Copacobana (1994)

Door de jaren heen verschenen van Waits’ nummer een Hongaarse, Portugese, Duitse, Italiaanse, maar ook Nederlandstalige uitvoering. Het was acteur/zanger Frans van Deursen (ooit Frits in De Vlaamse Pot), die in 2011 ‘Dansen, Mathilde’ opnam.

Top 40-notering

Geef een reactie