Rosalía & Romeo Santos – El Pañuelo (2022)

Geplaatst door
Rosalía & Romeo santos – el pañuelo
Rosalía El Pañuelo sample
Catalaanse Latinster Rosalía kan met haar album ‘Motomami’ (2022) niet meer stuk bij de critici. De mengeling van dancehall, pop, hiphop en reggaeton met moderne en oudere elementen zorgen voor een mooie balans. Op dit nummer -overigens niet te vinden op Motomami- neemt ze de zanglijn over van een ’80’s (latin-)nummer.

Origineel: Carlos Manuel “El Zafiro” – No Sé Qué Hacer (1985). Het was merengue artiest Bonny Cepeda die een jonge Carlos ontdekte, ergens te Santo Domingo (Dominicaanse Republiek). Nummers als ‘El Cantante del Amor’ en bovengenoemde ‘No Sé Qué’ maken van Manuel een grote ster in Midden-Amerika.

Carlos Manuel El Zafiro

Toch komt er zoals bij zoveel artiesten uit de 70’s/80’s de klad in, Manuel raakt in een depressie en drugs bepalen vanaf dan zijn leven. Het drijft hem zelfs tot bedelen op straat in de jaren dat hij in New York woonde. Verschillende artiesten en oude vrienden uit zijn vaderland helpen hem om terug te keren, waarna hij wat rehabilitatiepogingen doet. Uiteindelijk lukt het hem om af te kicken en is vanaf 2012 weer actief in de muziek. Hij heeft verder God gevonden en zou nu als “The Blue Diamond” (El Diamante Azul) nog af en toe optreden.

Eigenlijk is Rosalía gastzangeres bij Romeo Santos, want het nummer verschijnt op zíjn plaat ‘Formula, Vol.3’ (2022). De samenwerking is een zogenaamde bachata, dat zijn oorsprong kent in de Dominicaanse Republiek. Dit wijkt in wezen weinig af van de merengue muziek en past Santos & Rosalía – El Pañuelo helemaal bij zijn origineel. De zanglijn van de zangeres is in het eerste deel één op één met die van No Sé Qué Hace. Nu heeft Rosalío vóór deze El Pañuelo dat kunstje al eens eerder geflikt. Zo nam ze de zanglijn uit Burial-nummer ‘Archangel’ (2007) al over op haar track ‘Candy’.

Vast een dame waar we meer van gaan horen, deze Rosalía, vergelijk hieronder de zanglijnen van de twee nummers.

Zanglijn is meteen te horen vanaf 0:00min
Luisteren bij 0:10min

Geef een reactie