Rowwen Hèze – ’t Roeie Klied (1995)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 90s » Rowwen Hèze – ‘t Roeie Klied (1995)
Rowwen Hèze – ’t Roeie Klied

Roeie klied

’t Roeie klied’ was in 1997 de allereerste nummer 1 in de L1mbo Top 100, ofwel de Limburgse Top 100 aller tijden. Het heeft niets met roeien te maken, maar met een jeugdliefde van zanger Jack Poels. Deze zei ooit over de tekst: ‘Ik zag haar iedere dag voorbij fietsen in haar rode jurkje’.

(o) Hubert von Goiseren Und Die Alpinkatzen – Koa Hiatamadl (1992). De groep rond de in Oostenrijk beroemde zanger kwam van ver en trad de eerste jaren na oprichting in 1986 soms op voor 5 man. De doorbraak volgde met de bovengenoemde single, dat in het thuisland een 2e plek bereikt.  ‘Koa Hiatamadl’ is dialect voor “Kein Hirtenmädchen”, ofwel “geen herdersmeisje”. Het is de popversie van een bekende volksdans uit de Alpen, vooral populair in Oostenrijk en Beieren.

Toch volgt er 2 jaar later al een afscheidstournee van Hubert von Goiseren Und Die Alpinkatzen. Hubert stort zich op andere muziek, film en mode. Daarnaast is deze persoon ook activist en strijdt voor de belangen van Tibet.

Voor Rowwen Hèze levert het een aardige hit op (plek 21). Muzikaal past het origineel ook feilloos bij de stijl van de Limburgse groep. Ook Drentse volkszanger Jannes neemt een eigen versie op, afgeleid van het bovengenoemde, ‘Ik wil ’n Boerenmeid’.

Top 40-notering