Salt-N-Pepa – Push it (1987)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Salt-N-Pepa – Push it (1987)

Salt-N-Pepa – Push it

Push it original samples
Hoe een niets zeggende B-kant uitgroeide tot een record verkoop van 1 van de eerste all-female rap albums, en daarmee de weg vrij maakten voor oa Monie Love, Faith Evans en TLC. De track betekende een wereldwijde doorbraak en werd een anthem binnen de rapmuziek en viel ook in de smaak bij popliefhebbers

Origineel: Coal Kitchen – Keep on Pushin’ (1977). Het vocale “Push it” wordt hieruit gesampeld.

Origineel: James Brown – There it is (1972). Het vocale “Aww..hit it” wordt dan niet gesampeld maar wel op precies dezelfde manier gebruikt.

Origineel: The Kinks – You really got me (1964). Zelfde verhaal als met de James Brown-track hierboven, nu gaat het om de tekst:

“Boy, you really got me going
You got me so
I don’t know what I’m doing”

Okee, Kinks hadden het gericht aan “girl…”

Halverwege 1985 ontmoette de in Brooklyn geboren Cheryl James, Sandra Denton uit Queens tijdens hun opleiding als verpleegkundige. Ook werkten ze beiden ze bij Sears met collega Hurby Azor, die muziekproductie studeerde. Met hem namen de dames de single “The Showstopper” op. De single kreeg wat airplay op een rapradioprogramma in New York City, waarna het het officieel werd uitbracht.
Het nummer bereikte nummer 46 in de Billboard R & B-hitlijst.

Met het succes van “The Show Stopper” veranderden de dames de naam van de groep in Salt-N-Pepa. Daarnaast voegden ze DJ Latoya Hanson aan de groep toe, een jaar later vervangen door Diedra “Spinderella” Roper. Het damestrio betrad de muziekindustrie in een tijd waarin men dacht dat hiphop een rage was. Hierdoor waren grote platenmaatschappijen erg terughoudend om hiphopartiesten te contracteren, dus werd er veel uitgebracht onder onafhankelijke labels. Salt-N-Pepa maakte hun impact op hiphop door als een van de eerste volledig vrouwelijke rapgroepen te opereren en veranderden daarmee het uiterlijk van hiphop.

Push it album Salt Pepa

De grote impact van Push it

Het doorbraak succes kwam uitgerekend met opvuller, B-kant ‘Push It’ van de 12″ single “Tramp” in 1987. Dj Cameron Paul uit San Francisco maakte een remix van ‘Push It’, dat spontaan een radio hit werd. In allerijl werd het nummer als single uitgebracht en toegevoegd aan het debuutalbum ‘Hot, Cool & Viscious’. Het zorgde ervoor dat er meer dan 1 miljoen exemplaren werden verkocht in de VS, waarmee ze de eerste vrouwelijke rapact waren die de gouden en later de platina status behaalden. Ook ‘Push It’ behaalde platina, en ontving een nominatie voor een Grammy Award. Alhoewel een internationale hit, waren Nederland en België de enige landen waar het nummer 1 stond.

In 2016 verscheen er een remix van ‘Push It’ van de dj en remixer Lotus en het Duitse producer duo Spyzr, het nummer telt al bijna 10 miljoen luisteraars op Spotify.
Op 5 maart 2021 kwam dit nummer opnieuw uit, nu in de ‘El Profesor’ remix. Deze Franse DJ heeft zich vernoemd naar een karakter uit de televisie serie ‘La Casa Del Papel’, en had in 2018 een internationale hit met ‘Bella Ciao’, een oud Italiaans verzetslied, eveneens afkomstig uit dezelfde serie. Gek genoeg deed dit nummer in Nederland helemaal niets. Ook de remix van Push It! kwam nergens in de hitparades, het is maar afwachten of het in de ‘El Profesor’ mix wel het geval is. Salt-N-Pepa wordt daar ook keurig bij vermeld.

Met dank aan: Ben Striesenou

Top 40-notering