Salt ’n Pepa with En Vogue – Whatta man (1994)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Salt ‘n Pepa with En Vogue – Whatta man (1994)
Whatta man origineel

(o) Linda Lyndell – What a man (1968). Als blank meisje zong Linda in zowel blanke als zwarte kerken, voordat ze in r&b-groepjes belandde als tiener. Zo stond ze met één van die groepjes al eens in het voorprogramma van James Brown. Het was muzikant en songwriter Dave Crawford (schreef ook o.a. ‘Young hearts run free’) die haar verder hielp. Producers en songwriters Isaac Hayes en David Porter hielpen haar aan eerste single ‘Bring your love back to me’ (1967). Ondanks gebrek aan succes hield label “Volt” (zustermaatschappij van Stax) genoeg vertrouwen in Linda.

De eerder genoemde Crawford schreef ‘What a man’ (1968) en bleek een bescheiden succes voor haar (#50 in Billboard Hot100). Helaas voor de zangeres werd haar relatieve succes haar bepaald niet in dank afgenomen. Als blanke vrouw een zwart geluid laten horen was eind jaren ’60 nog niet vanzelfsprekend. Ze werd door zowel een lokale afdeling van de Klu Klux Klan als door een Afro-Amerikaanse organisatie bedreigd. Lyndell was dusdanig onder de indruk dat ze niet meer durfde op te treden Het heeft zelfs decennia geduurd alvorens ze het podium weer opklom.

Het waren Cheryl James, Sandra Denton & Deidra Roper (samen Salt ’n Pepa) die een nieuwe versie opnamen met de dames van En Vogue. De raptekst komt van de dames van Salt ’n Pepa. Het refrein “Whatta man, whatta man, whatta mighty good man” komt voor rekening van En Vogue. Het is een wereldwijde hit met 10 top-noteringen in o.a. VS, UK en Australië. In ons land wordt plek 14 bereikt.

Lyndell besluit na het nieuwe succes van ‘What a man’ toch weer de microfoon op te pakken. Toch duurt het tot 2003 (35 jaar na de release) voordat Linda ‘What a man’ voor het eerst (!) live ten gehore brengt..

Top 40-notering

Geef een reactie