Sammy Davis Jr. – Baretta’s Theme (1976)

oorsprong van Home » Hit en origineel » Sammy Davis Jr. – Baretta’s Theme (1976)
Dit was de titelsong die hoorde bij de Amerikaanse serie over agent Baretta, die nogal compromisloos te werk kon gaan. De serie werd uitgezonden in de periode 1975-1978

(o) El Chicano – Baretta’s Theme (Keep your eye on the sparrow) (1975). David Grusin componeerde het nummer dat aanvankelijk een instrumental was, bestemd als titelsong voor de misdaadserie “Baretta“. Deze werd gespeeld door Latinrock groep El Chicano uit Los Angeles. “Chicano” staat voor een Amerikaanse burger van Mexicaanse komaf. Het publiek was enthousiast over “Baretta”, al twijfelden de makers lang over het voortbestaan van de serie.

Photostory deluxe 2023

Nadat Morgan Ames het nummer van tekst voorzag, werd Sammy Davis Jr voorgesteld als zanger. Maar waarom investeren in de titeltrack als de serie niet aanslaat. Dat laatste was echter wel het geval, Baretta kreeg lovende kritieken en Davis Jr. zong het nummer in. Toch was de eerste versie mét vocalen van El Chicano, een maand voordat die van zangeres Merry Clayton uitkeam. Clayton maakte ooit furore met Rolling Stones (‘Gimme Shelter’), tevens de origineel vertolkster van Shoop shoop song.

Het nummer was in Europa en vooral in ons land -met een nummer 1-notering- een groot succes. In de VS deed de track opvallend weinig en haalde de Hot 100 (#101) niet eens. Het nummer had de kenmerkende woorden “Don’t do the crime, if you can’t do the time” waarmee elke aflevering startte. Dat vanaf seizoen 2 dan, het eerste seizoen moest het nog met de instrumentale versie doen. In de VS was de versie van Rhythm_Heritage, een disco-/soulgroep bestaande uit sessiemuzikanten (waaronder Ray Parker), de meest succesvolle.

Top 40-notering

Even in chronologische volgorde:

Instrumental, alleen gebruikt in seizoen 1
Eerste versie met vocalen

De eerste versie die de charts bereikte met een bescheiden #45 in de VS
En de bekendste versie, zoals de meesten Baretta’s theme zouden moeten kennen, nummer 1 in de Top 40..
Translate »
Scroll naar boven