The Weeknd – Sacrifice (2022)

oorsprong van Home » Hit en origineel » The Weeknd – Sacrifice (2022)

Sample The Weeknd – Sacrifice

Music Maker 2022:  Music Made Easy

sample Weeknd Sacrifice origineel
De singles van Canadese (inmiddels) superster The Weeknd volgen elkaar in een moordend tempo op. Zo staan ‘One Right Now’ (met Post Malone) en ‘Moth to the Flame’ (+Swedish House Mafia) nog in de hitlijsten. The Weeknd’s Sacrifice is pas de 2e single van zijn 5e album Dawn_FM. Eerste single ‘Take my Breath’ kwam al in augustus uit en de videoclip bevatte al een fragmentje van Sacrifice. Alsof de makers al wisten dat The Weeknd Sacrifice als 2e single zou uitbrengen. De nummers met Malone en SHM staan dus niet op dat album

Origineel: Alicia Myers – I want to thank you (1981). Uit dit nummer hebben producers Max Martin en leden van bovengenoemde SHM een pianostuk gehaald en prima ingepast als sample in Weeknd – Sacrifice. Myers begon haar muziekcarriere in de groep “Al Hudson and the Soul Partners“, dat in 1979 #11 behaalde met single ‘You can do it’. Nadat de groep hun naam veranderde naar “One Way” werd met ‘Let’s talk in 1985 #15 veroverd. Op de laatstgenoemde zong Myers allang niet meer mee, want in 1981 ging ze het solopad op. Ze leverde in de periode 1981-1984 liefst 4 albums af, die het redelijk deden in de r&b-charts.

sample Weeknd Sacrifice original

Echt grote hits had ze niet, in ons land geen enkele notering, toch heeft bovengenoemd nummer het prima gedaan. I want to thank you kreeg in de VS wel radio-airplay, maar kreeg vooral belangstelling van latere artiesten. Mariah Carey maakte op ‘Make it happen’ (1992) gebruik van dezelfde pianosample, maar klinkt heel anders dan op Sacrifice. Ook Bustah Rhymes (‘Thank you’, 2013) en Chris Brown (‘Temporary Lover’, 2019) halen er een sample vandaan. Zangeres Robin S (zie Show me love) nam in 1993 nog een coverversie op met het voor haar typische geluid. Maar de mooiste geste naar het nummer toe is ongetwijfeld een kunstwerk in New York met een verwijzing ernaar.

Thank you for your Sacrifice

Op Soundcloud heeft iemand een mash-up geplaatst van the Weeknd’s Sacrifice en Myers’ I want to thank you. Nu was het geluid van de Canadese zanger al enige tijd 80’s verantwoord en bevat ook deze genoeg 80’s elementen. Toch is Sacrifice een echte eigen song geworden met veel disco- en funkgevoel. En als dan de vergelijking met Michael Jackson moet worden getrokken (zie ook hier), denk dan aan ‘Wanna be startin something. En schrijver van ‘I want to thank you’, Kevin Duane McCord staat gewoon keurig bij de credits vermeld. Luister hieronder naar beide nummers, sample in The Weeknd – Sacrifice is vanaf 0:23min te horen, bij Alicia’s nummer vanaf 0:18min.

Top 40-notering

Geef een reactie

Translate »
Scroll naar boven