Santana – Oye Como Va (1970)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Santana – Oye Como Va (1970)

Santana – Oye Como Va

Oye como va santana
Oye como va, ofwel “luister hoe dit klinkt / gaat”. Het is was één van de 3 grote hits van Santana’s 2e album Abraxas. De andere nummers waren ‘Samba pa ti’ en Black magic woman.

Oye como va
Mi ritmo
Bueno pa gozar
Mulata

Ofwel: Luister goed naar het ritme, geeft plezier, vrouw van gemengde afkomst

(o) Puente, Tito – Oye como va (1963). Puente schreef het nummer met het lied ‘Chancullo’ in zijn achterhoofd. Hij nam deze met blazers gevulde track zelf op in 1959, maar schreef het niet zelf. Arcaño y sus Maravillas met Chancullo (1957) kan niet onvermeld blijven in dit verhaal, dit was namelijk de eerste versie. Het orgeltje is later ook te herkennen in Oye Como Va in de versie van Santana. Cubaanse bassist Israel “Cachao” Lopez schreef het nummer dat weer terug te leiden is naar ‘Mambolandia’. Dat nummer is in 1949 opgenomen door Julio Gutiérrez met zijn orkest. Onder dit artikel zijn al deze versies met elkaar te vergelijken. 

Oye como va original

De Puerto Ricaanse percussionist Tito Puente scheen aanvankelijk allerminst blij te zijn geweest met de coverversie van Santana. De latin song (lees Cha cha cha) kreeg een rock- en blueslading mee, inclusief Hammond orgel, dus een rijke instrumentatie. Puente was aanvankelijk kwaad dat een latinrockband met zijn nummer aan de haal ging. Maar het werd snel duidelijk dat Puente ook als medeschrijver vermeld werd en meedeelde in de royalties. Vanaf dat moment had Santana er in Puente één van de grootste fans bij. Het leverde Puente immers ook weer fans op. Maar doordat de oorsprong te herleiden is naar meerdere landen en het veel is gecoverd, blijft de track mondiaal populair. Oye como va van Santana werd een hit in de VS, Mexico, Australië, maar ook in ons land (#16). 

Kijk en luister hieronder naar de hierboven genoemde nummers in chronologische volgorde..

Top 40-notering

Eerste fragment uit 1949..

1957
1963
1970