Shaffy, Ramses – Laat me (1978)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Shaffy, Ramses – Laat me (1978)
Ramses Shaffy – Laat me

Is in 2005 nog -deels in het Frans- opgenomen met goede vriendin Liesbeth List en de Amsterdamse band Alderliefste. In 2009, vlak na Shaffy’s overlijden, werd het origineel postuum uitgebracht en werd een bescheiden hit. ‘Laat me’ is een vertaling door Herman Pieter de Boer van:

(o) Serge Reggiani – Ma dernière volonté (1977). Deze Franse zanger/acteur vierde vooral successen in de theaters, meer dan op het witte doek. Ma dernier volonte gaat over het onvermijdelijke van de dood en het vol willen leven tot aan deze. Toch voelt hij dat zijn zonden moeten worden opgebiecht en toch toenadering tot God nu noodzakelijk is. Maar hij aanvaardt zijn noodlot en dat de dood uiteindelijk zal volgen, zonder grappen of grollen.

origineel Laat me

Hij was al acteur toen hij in 1964 met hulp van Simone Signoret en haar man Yves Montand een zangcarrière startte, na zijn 40e. Met zijn linkse en pacifistische teksten in combinatie met een ruig imago was hij populair bij zowel jongeren als ouderen. Reggiani nam zo’n 20 albums op met gedenkwaardige nummers op als ‘Les Loups Sont Entrés Dans Paris’ en ‘Ma Liberté. Voor ons is zijn bekendste dus het door Sylvain Lebel en Alice Dona geschreven Ma dernière volonté (“laatste wens). Zoiets als: “mag ik alsjeblieft nog even blijven leven”. De essentie in het nummer van Ramses was meer: “laat me blijven wie ik ben”.

Top 40-notering