Shakira – Waka waka (This time for Africa)

Origineel: Golden Sounds – Zangaléwa (1986). Deze Makossa groep uit Kameroen werd opgericht in 1984 en bestond uit leden van de presidentiële garde. De leden brachten vooral theater, met make up, gekke helmen en miltaire uniformen opgevuld met kussens. Dit om opgezwollen achterwerken van het rijden met de trein en volle buiken van veel eten te simuleren. Hun Zangaléwa werd niet alleen in Afrika populair maar ook op een heel ander contingent, in Colombia namelijk. Dat kwam doordat Afrikaanse DJ’s het meenamen naar het Zuid Amerikaanse land, waar Afrikaanse dansmuziek al langer populair was.
Het is vooral de percussie die Zuid Amerikanen aanspreekt, ook te horen in Zangaléwa, in Colombia bekender als ‘The Military’. Het was immers al gebaseerd op een parademars die erg populair was onder de manschappen van het Kameroense leger. En waarvan de oorsprong terugging tot de Kameroense karabiniers die meevochten in de Tweede Wereldoorlog. Nadat het een hit werd in Colombia, sloeg het ook aan in andere Latijns-Amerikaanse landen.

Van marcheerlied tot WK-tune
Het was inmiddels decennia later dat oud bandlid Ze Bella een telefoontje kreeg vanuit Frankrijk. Shakira was daar te horen op de radio met een soort van remix van Zangaléwa, maar dan onder de titel ‘Waka waka’. Het nieuws sijpelde snel door bij de (oud-)leden van Golden Sounds, zeker omdat het de officiële WK-tune zou worden. Het refrein
“Tsamina mina eh eh
Waka waka eh eh Tsamina mina zangalewa
This time for Africa”
was natuurlijk van hún Golden Sounds. Maar wie moest daar ruchtbaarheid aan geven, Shakira of Sony Records? Er waren wel mensen die de original hadden opgespoord, maar zouden ze als mede-autheurs worden betiteld en eraan mee verdienen? Dat was de vraag die rees naast de trots op hun lied dat tot hymne van de wereldbeker was omgetoverd.
De FIFA had als organisator van het WK Voetbal 2010 geen zin in negatieve bijgeluiden. Zo dwongen de Shakira en Sony om Zangaléwa te vermelden en een financiële compensatie te regelen. Bekendheid zoals hun landgenoot Wes (Alane) hoefde nu ook weer niet, wel waardering. En zo geschiedde, al zou het -zoals bij vele andere originals- eens fijn zijn een klein beetje radio-airplay te krijgen.
Overigens nam Trafassi (bekend van Wasmasjien) Zangaléwa in 1996 op als Waka waka (El Negro no puede).