Sinéad O’Connor – Success Has Made A Failure Of Our Home (1992)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » 90s » Sinéad O’Connor – Success Has Made A Failure Of Our Home (1992)

Na Nothing compares 2U opnieuw cover van Ierse zangeres

sinead o connor succes has made a failure of our home
De Ierse zangeres had na Nothing compares 2 u dus ook met deze cover succes, al had het verre van de impact van de eerstgenoemde. Belandde die nog vrijwel overal aan de top van de charts, Sinéad haar Success..’ haalde in NL #15, UK #18, België #22. Toch wel opmerkelijke cijfers voor de grillige zangeres, die begin ’91 nog verkondigde de popmuziek de rug toe te gaan keren..

Origineel: Loretta Lynn – Success (1962). De titel van het door Johnny Mullins geschreven nummer had de schrijver dus danig ingekort destijds. Ze zingt wel ” Success has made a failure of our home”, maar dat was te lang voor een titel, zeker in die tijd. Onder de vleugels van songwriter en arrangeur Owen Bradley zette de zangeres haar eerste rasse schreden in de muziekwereld. In ons land zal deze naam weinigen doen opveren, ze heeft hier dan ook geen enkele hit gehad. In de Amerikaanse countrycharts is dat een heel ander verhaal met tientallen noteringen. Ook werkte Lynn door de jaren heen samen met Jack White, Sheryl Crow en de 2 grandladies van de country, Dolly Parton en Tammy Wynette. Anno 2021 is deze vrouw nog steeds actief in de muziekwereld en heeft zelfs een nieuwe plaat opgenomen. Met hulp van haar dochter Patsy Lynn Russell and John Carter Cash heeft deze 89(!)-jarige zangeres haar 64ste studioalbum uitgebracht.

Compleet coveralbum Sinead O’Connor

De Ierse zangeres bracht in 2 album ‘Am I Not Your Girl?’ uit, een album vol met coversongs (jazz-standards). Zo coverde ze naast ‘Success Has Made..’ ook Don’t cry for me Argentina en ‘ I want to be loved by you’. Sinéad had met ‘Success..’ redelijk succes, in de VS was de notering (#20 in de alternative chart) niet geweldig. Toch mocht ze dit nummer ten gehore brengen tijdens de vermaarde Saturday Night Live. Het was de voorbode voor een grote rel in televisieland. Na de uitvoering van bovengenoemd nummer, zou ze ‘Scarlet Ribbons’ opvoeren, maar het werd Bob Marley’s ‘War’. Ze droeg hierbij een sjaal met Rastafari-kleuren, pakte halverwege een foto van Paus Johannes II en scheurde deze in stukjes. Dit om misbruik van kinderen binnen de katholieke kerk aan de kaak te stellen, met de woorden “Fight the real enemy”. Een grote rel was geboren, maar dat zou de eigenzinnige zangeres niet van haar standpunt kunnen krijgen.

Over het nummer ‘Success has made..’ zei ze nog het volgende:  “That’s definitely the most biographical song on the album . . . the one that is the most personal. I didn’t see it in terms of being a country song even though Loretta Lynn recorded it . . . but as a song that expressed something important . . . how everyone is concerned with material success and what that can do to people. Success has made a failure of our home . . . my home.” Materialisme heeft voor zoveel ellende gezorgd, direct voor sociale ellende en indirect voor misbruik, waar ze slachtoffer van was (bron).

Geef een reactie