Skee-lo – I wish (1995)

Geplaatst door
oorsprong van Home » Hit en origineel » Skee-lo – I wish (1995)
Skee-Lo -I wish
i wish Skee-lo samples
Geboren als Antoine Roundtree breekt Skee-Lo door met dit nummer. Hij werkt half jaren 90 nog een tijdje als VJ bij MTV, op muzikaal vlak blijft het daarna stil rond deze artiest. Samples uit ‘I wish’ komen uit:

(o) Wright, Bernard – Spinnin’ (1981). De belangrijkste instrumentale sample met blazers komt van deze track. Slechts 18 was jazz-/funk-keyboardspeler Wright toen hij debuutalbum ‘Nard’, inclusief Sinnin’, uitbracht. Grote namen werkten mee aan dit album, waaronder Marcus Miller, Luther Vandross en Patti Austin. Als zoon van Roberta Flack werkte Wright samen met o.a. Miles Davis, Cameo en Bobby Brown. Ook is hij te horen op legendarische track ‘Funkin’ for jamaica’ (1980) van Tom Browne.

(o) McLaren Malcolm – Buffalo girl (1982). Bevat een sample met een soort van dierlijke oerschreeuw. Dit nummer van de flamboyante voormalige Sex Pistols-manager, bevat op zijn beurt een sample van Hugo Montenegro’s  ‘Moog power’ (1969). Zie ook Eminem.

(o) Buffalo Springfield – For what it’s worth (1966). Een sample mag je het niet noemen, wel een quote. Skee-Lo rapt/zingt “Het hey, what’s that sound..Everybody look what’s going down..”. exact zoals in de Buffalo Springfield-song.

(o) Chanté Moore – Love’s taken over (Quiet Storm Mix) (1992). Het gilletje uit deze track is vanaf 0:23min meerdere malen te horen in ‘I Wish’.

(o) Ice Cube ft. George Clinton – Bop Gun (One Nation) (1993). De beat is gesampeld uit deze track.

Het is de doorbraakhit, maar tevens ook de enige hit die Skee-Lo scoort, al maakt hij nog 2x een comeback (2000/2001 en 2012/2013). I Wish was een opvallende raptrack in een tijd dat gangsta rap zeer populair was half jaren ’90. Het gaat over zijn eigen tekortkomingen die een leuk liefdesleven in de weg staan. Zijn lengte staat een basketbalcarriere in de weg, zijn auto is bepaald geen blikvanger, wel een blik. De tekst staat dan ook haaks op de meeste rapsongs uit die tijd, waarin rappers zichzelf ophemelen en anderen dissen. Het nummer bereikt in veel Europese landen de top 10 (in NL #10, Belgie #22), in de VS #13. Daarnaast verschijnt het nog in TV-series als The Simpsons, Lizzy McGuire en films als “Honey Boy”.

Top 40-notering

Geef een reactie